Ziare.com

Elvetienii au votat covarsitor impotriva celui mai mare salariu minim din lume

de Andreea Ghinea
Duminica, 18 Mai 2014, ora 17:39

   

Elvetienii au votat covarsitor impotriva celui mai mare salariu minim din lume
Elvetienii au mers duminica la vot, in cadrul unui referendum privind introducerea celui mai mare salariu minim pe economie din lume, adica 24,70 de dolari pe ora, care in euro ar insemna un castig de aproape 3.300 de euro pe luna.

Rezultatele initiale sugereaza ca alegatorii au respins aceasta propunere. Swiss TV anunta ca 77% dintre elevetieni au ales sa voteze impotriva introducerii salariului minim pe economie, arata CBC.

Elvetia nu are in prezent salariu minim pe economie, iar cel mediu este de 37 de dolari pe ora.

Cel mai mare salariu minim pe economie ramane astfel cel din Luxemburg, 10,66 dolari pe ora. Urmeaza Franta, cu 10,60 de dolari/ora; Australia, cu 10,21 de dolari/ora; Belegia, cu 9,97 de dolari pe ora si Olanda cu 9,48 de dolari/ora.

Alegatorii elvetieni au trebuit sa mai voteze si cu privire la alte doua teme: achizitionarea de la Suedia a 22 de avioane de lupta Gripen si modificarea Constitutiei, astfel incat medicii de familie din zonele rurale sa primeasca un sprijin mai mare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8167 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Daca inteleg corect, elvetzienii n-au votat impotriva celui ...

... mai mare salariu minim din lume, ci impotriva ideii de "salariu minim"!

 

nu sint elvetieni asa de fraieri

ca sa voteze o prostie asa de mare,in primul rind stim si noi ce sa intimplat cu puterea de cumparare cind iliescu ne-a facut milionari pe toi,iar cei ce aveau la cec 100,000 de lei sau ales cu nimic in foarte scurta vreme,salaril mare nu inseama prosperitate,daca se plateste mai mult decit productivitatea muncitorului rezulta intr-o diminuare rapida a puteri de cumparare.

Nu a "ideii". Ci a existentei unei "limite".

...

Să se-nțeleagă că dacă e nestimulată, prostimea nu iese la vot nici

dacă-i sunt afectate interesele? Sau la Helvețieni există numi salarii mediu și maxim?

 

Elvetienii nu sint un popor de asistati social!

Au respins CHF 4'000.-/ luna salariu minim, nu fiindca nu l-ar fi dorit sau meritat, ci fiindca astfel ar fi afectat negativ economia in general; cu astfel de salariu minim, nimeni nu mai are chef sa studiezi ani de zile, toate produsele elvetiene ar deveni inca si mai scumpe, deci ar fi fosta atacate toate sectoarele economice ale tarii. Au gandit ce este mai bine pentru toti, pe termen lung.

Elvetienii au mai respins astazi si cumpararea a22 de avioane Grippen. Personal, regret aceasta decizie.

Elvetienii au mai refuzat, in trecut: 36 de ore de munca in loc de 42.5; au refuzat 6 saptamani de vacanta pentru toti,... etc.

Din Romania cred ca este dificil de inteles aceasta atitudine populara si unanima. Daca cunoasteti un pic istoria acestei tari, v-ati aminti ca atunci cind erau muritori de foame, si-au vandut curajul si viata ca mercenari, mai degraba decat sa devina banditi de drumul mare in trecatorile Alpilor...

Elvetia ramane un model pentru multe economii si mai ales un model de solidaritate si uniune pentru Europa care se naste sub ochii nostri.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor