EUobserver corecteaza un articol ce afirma ca Romania e "prietena Rusiei"

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 20:43
1846 citiri
EUobserver corecteaza un articol ce afirma ca Romania e "prietena Rusiei"

Publicatia electronica EUobserver a publicat o corectie in finalul unui articol despre proiectele energetice ale Rusiei, precizand ca Romania nu face parte dintre tarile partenere in proiectul South Stream si ca nici macar nu a aderat la proiect, asa cum afirmase intr-o versiune initiala.

O prima versiune a articolului afirma ca Germania si celelalte tari care si-au exprimat intentia de a participa la South Stream, printre care Bulgaria, Romania, Grecia, Austria, Ungaria, Slovenia si Italia, sunt cunoscute in cercurile diplomatice de la Bruxelles ca alcatuind "Clubul prietenilor Rusiei".

Romania si celelalte tari au fost catalogate ca membre ale "Clubului prietenilor Rusiei", pentru ca, potrivit EUobserver, au obiceiul de a sustine interesele Rusiei in cadrul Uniunii Europene de pilda prin blocarea unor planuri europene de solutionare a conflictului din Georgia.

In versiunea corectata a articolului numele Romaniei este scos din acest context, iar in finalul articolului se mentioneaza cu litere aldine si sub titulatura "Corectura" ca versiunea originala includea Romania in lista tarilor partenere in proiectul South Stream. "De fapt, Romania nu a aderat inca la proiect", precizeaza EUobserver.

In urma crizei gazelor, Rusia crede ca sustinerea pentru proiectul sau South Stream va creste. "In momentul in care South Stream va fi construit, va asigura, alaturi de Nord Stream, un circuit de securitate energetica", a declarat ambasadorul Rusiei la Bruxelles, Vladimir Cijov.

"Daca lantul va fi intrerupt intr-un anumit loc dintr-un motiv oarecare - fie ca este politic, tehnic, dezastru natural sau, Doamne fereste, un atac terorist - restul circuitului va functiona", a explicat ambasadorul rus.

Intre timp, planul UE de a aduce gaz din bazinul caspic direct catre Europa, via Turcia - proiectul Nabucco - este ingropat in tot mai multe probleme politice, in ciuda sustinerii din partea presedintiei cehe a UE.

Nabucco devine viabil din punct de vedere comercial numai daca Turkmenistanul si Azerbaidjanul, o dictatura cu orientare proeuropeana, furnizeaza impreuna gaz pentru Nabucco, scrie EUobserver. In acest context, lucrurile nu stau tocmai bine, pentru ca relatiile UE-Turkmenistan sunt obturate de influenta invaziva a Rusiei la Ashabat.

Parlamentul European refuza sa aprobe un acord comercial de baza intre UE si Turkmenistan din cauza problemelor majore pe care tara le are cu respectarea drepturilor omului. Ca urmare, companiile UE se gandesc mult mai serios sa mizeze pe investitia Rusiei decat sa semneze contracte de miliarde de euro pentru a cumpara gazul turkmen.

"Turkmenistanul nici macar nu se apropie de construirea unei relatii comerciale cu UE", a declarat expertul de la European Council on Foreign Relations, Pierre Noel.

In ceea ce priveste celalalt proiect al Rusiei, Nord Stream, menit sa transporte gaz prin Marea Baltica catre Germania, Belgia si Olanda, ambasadorul Vladimir Cijov anunta ca aceasta va fi gata de functionare in 2011. "Nevoia de a diversifica rutele de alimentare dinspre tara mea catre statele membre UE a fost evidentiata de criza pe care tocmai am depasit-o. Proiectul Nord Stream va fi accelerat si cred ca la inceputul anului 2011 vom putea asigura deja furnizara gazului ", a spus ambasadorul.

"Partea de pe uscat a proiectului este deja construita. Pentru partea subacvatica sunt produse zilnic parti de conducta. Este nevoie de niste ambarcatiuni speciale pentru asamblarea acestor parti, iar transportul va incepe de indata ce vine primavara", a mai declarat Cijov pentru EUobserver.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania prietena Rusia, #cercuri Bruxelles, #criza gazelor , #stiri externe