Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Europa se lanseaza in cursa pentru Arctica

Joi, 11 Septembrie 2008, ora 17:06
1221 citiri
Europa se lanseaza in cursa pentru Arctica

Europa se lanseaza in cursa catre Arctica, regiune disputata de mai multe tari, in special de Statele Unite, Canada si Rusia, din cauza rezervelor de hidrocarburi si alte resurse pe care le adaposteste.

Reprezentata la o conferinta internationala privind mizele din Arctica, la Ilulissat, in vestul Groenlandei, de comisarul pentru pescuit si afaceri maritime Joe Borg, CE a manifestat un interes din ce in ce mai mare fata de aceasta regiune, afectata de incalzirea climatica, cu bogatii inca neexploatate.

Presedintia franceza a UE l-a delegat pe ambasadorul pentru mediu, Laurent Stefanini, iar Parlamentul Europeana pe vicepresedinta Diana Wallis pentru a participa la aceasta reuniune organizata la baza unuia dintre cei mai mari ghetari de pe insula si unul dintre cei mai productivi din lume, din care se desprind in continuu aisberguri impresionante in fiord.

Aproximativ 100 de delegati ai UE, tarilor nordice, Statelor Unite, Canadei, Rusiei si Chinei au dezbatut timp de doua zile provocarile cu care se confrunta zona arctica, din cauza schimbarilor climatice, care antreneaza o topire a ghetarilor intr-un ritm mult mai rapid decat cel prevazut de experti.

"Stim cu totii ca Arctica se confrunta cu numeroase provocari. Schimbarile climatice, exploatarea resurselor naturale si noile cai de navigatie se numara, poate printre cele mai importante", a afirmat Halldor Asgrimsson, secretar general al Consiliului Ministrilor Nordici, care a organizat conferinta.

"Arctica este si trebuie sa fie o preocupare comuna pentru noi toti", a afirmat el, precizand ca Uniunea Europeana "are o mare importanta pentru Arctica, pentru ca o serie dintre politicile si activitatile sale au impact asupra regiunii arctice".

Regiunea arctica are o importanta geopolitica din ce in ce mai mare. Topirea rapida a calotei glaciare deschide noi rute maritime internationale, facilitand accesul la resurse enorme de hidrocarburi, aflate in ocean, scrie AFP.

CE va prezenta un program de actiune, pentru a contribui la pastrarea si apararea mediului arctic fragil si pentru a asigura gestionarea durabila a resurselor sale, a dat asigurari Borg.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#Europa, #Arctica, #hidrocarburi, #groenlanda , #stiri externe