Europa sub zapada

Luni, 02 Februarie 2009, ora 23:59
4125 citiri
Europa sub zapada
Foto: NY Times

Ninsorile abundente au provocat anularea mai multor curse aeriene, intarzierea sau anularea unor trenuri si blocaje pe sosele in Europa de Vest.

Londra era paralizata de un strat de zapada de 10 pana la 15 cm grosime din cauza celor mai mari ninsori din ultimii 18 ani, potrivit presei.

Toate zborurile erau suspendate pana la ora 17.00 (locala si GMT) pe Heathrow, cel mai mare aeroport european, unde un avion cipriot a iesit de pe pista dupa ce a aterizat, fara a produce pierderi materiale. City Airport era inchis in timpul diminetii, iar Gatwick si Stansted anuntau numeroase intarzieri si anulari.

Pietonii alunecau pe trotuare. Cativa curajosi au incercat sa mearga cu bicicleta, in lipsa transportului in comun. Toate autobuzele erau oprite si zece linii de metrou din 11 erau fie inchise, fie afectate de intarzieri. Trenurile inregistrau la randul lor numeroase intarzieri si anulari in capitala britanica.

S-au inregistrat blocaje pe circa 1.700 de kilometri, dintre care cel mai lung - de 56 de kilometri - s-a format pe M25 din jurul Londrei, unul dintre cele mai circulate drumuri ale tarii, in timp ce aproximativ 500 de aparate de deszapezire si camioane cu nisip incercau sa degajeze principalele autostrazi din sud.

Sute de scoli au fost inchise, iar autoritatile le-au cerut britanicilor sa-si limiteze deplasarile, deoarece ninsorile vor continua.

Zapada a acoperit, de asemenea, o parte din Franta, Spania si Italia, tari asupra carora se abatuse deja o furtuna extrem de violenta ce a provocat moartea a 28 de persoane, saptamana trecuta.

In Belgia, zapada a perturbat puternic circulatia rutiera din sudul tarii.

La Paris, autobuzele au ramas in depou luni in cursul diminetii, iar traficul aerian de pe aeroporturile Roissy si Orly a inregistrat numeroase anulari de zboruri si intarzieri de peste trei ore.

In ajun, directia generala a aviatiei civile (DGAC) ceruse companiilor sa-si anuleze preventiv 30% din cursele programate luni dimineata cu plecarea de pe aeroportul Roissy.

In Spania, zapada a provocat formarea a zeci de kilometri de blocaje in regiunea Madrid. Legaturile dintre Spania si Maroc au fost intrerupte dupa ploile torentiale si ninsorile abundente. Puternice rafale de vant au provocat ranirea a zeci de persoane in regiunea Malaga in noaptea de duminica spre luni.

In Italia, unde frigul si inundatiile au provocat moartea a trei persoane si evacuarea altor 500 in sudul tarii la sfarsitul saptamanii, zapada a cazut asupra mai multor regiuni din nord, provocand cateva anulari de zboruri si intarzieri, mai ales la Milano.

La inceputul lunii ianuarie, zapezile abundente perturbasera transporturile in Franta si Spania, provocand polemici privind lipsa de pregatire a serviciilor vizate. O celula de criza pentru transportul aerian a fost instituita in Franta si activata duminica.

Germania, mai obisnuita cu astfel de intemperii, era acoperita de zapada, dar nu au fost semnalate perturbari ale traficului. In Elvetia, un strat de 20 de centimetri a acoperit o mare parte a tarii, perturband traficul mai ales in sudul Alpilor.

Avertisment privind terorismul în Europa
Avertisment privind terorismul în Europa
Îngrijorarea că teroriști islamiști ar putea încerca să comită un atentat în UE nu a apărut odată cu atentatul de la Moscova. Însă, până acum, numai Franța și-a ridicat nivelul de...
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
UPDATE Ninsoare abundentă în Brașov. Cel mai afectat tronson, între Predeal și Râșnov FOTO/ VIDEO
Ninge abundent, luni, în judeţul Braşov, cel mai afectat tronson rutier fiind drumul naţional 73A, între localităţile Predeal şi Râşnov. Acest tronson rutier este închis, luni...
#zapada, #Europa, #trafic perturbat , #stiri externe