Experti: Rusia si Occidentul sunt interdependente, o confuntare nu e posibila

Miercuri, 27 August 2008, ora 21:07
2219 citiri
Experti: Rusia si Occidentul sunt interdependente, o confuntare nu e posibila

Desi Rusia si Occidentul se intrec in declaratii dupa criza georgiana, mai multi experti resping posibilitatea declansarii unei confruntari globale intre doua blocuri, subliniind ca ele sunt interdependente.

"Cred ca este putin exagerat sa numim aceasta situatie Razboi Rece (...) nu exista un bloc adevarat in tabara rusa si nu mai exista nici o diviziune ideologica", a subliniat Margot Light, profesor de relatii internationale la London School of Economics, potrivit AFP.

Fiecare tabara se straduieste sa obtina sustinere pentru cauza sa: ministrul britanic de Externe David Miliband a cerut marti formarea unei coalitii internationale in fata a ceea ce considera o incalcare a dreptului international de catre Moscova, in timp ce presedintele rus Dmitri Medvedev discuta miercuri cu omologul sau chinez Hu Jintao.

Manevre diplomatice, nu formare de blocuri

Dar este vorba mai degraba de manevre diplomatice decat de formarea unor blocuri, iar Rusia este inca izolata dupa decizia de a recunoaste Osetia de Sud si Abhazia, subliniaza Matthew Clements, de la centrul de analiza strategica Jane's.

"Nu cred ca vor recunoaste multe state cele doua regiuni. China este foarte antiseparatista", explica el.

"Nu vad sa se formeze o alianta impotriva NATO", asemeni Pactului de la Varsovia, din perioada Razboiului Rece, considera si Margot Light.

Criza a scos in evidenta neputinta NATO

In schimb, aceasta criza a "scos in evidenta neputinta NATO, incapabila a impiedice avansarea trupelor ruse in Georgia", a adaugat ea.

Occidentalii dispun, insa, in continuare de cateva mijloace de presiune asupra Moscovei, desi acestea sunt limitate, explica analistii.

Europenii sunt dependenti de gaz, Rusia de veniturile de pe urma lui

"Rusia este depedenta de un parteneriat cu Uniunea Europeana pentru modernizarea sa", considera presedintele Comisiei de externe a Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului german, conservatorul Ruprecht Polenz.

Iar daca europenii sunt dependenti de gazul rus, nici Rusia nu isi permite sa renunte la veniturile obtinute din acest sector.

La randul sau, Moscova stie ca occidentalii au nevoie de sustinerea sa pentru a actiona impotriva proliferarii nucleare, in special in Iran si Coreea de Nord.

Dar "cel mai important mijloc de presiune de care dispune Rusia il reprezinta diviziunile dintre occidentali", subliniaza Margot Light.

Respingerea discutiilor, cea mai periculoasa optiune

Fostul ambasadorul al Marii Britanii in Georgia este de parere ca Occidentul se afla intr-un punct de cotitura: "Fie abandonam, parasim Georgia si ii spunem Rusiei 'bine jucat' (...) fie trebuie sa le spunem rusilor ca au mers prea departe, trebuie sa aparam suveranitatea georgiana si conductele noastre si trebuie sa avem oameni pe teren".

Pe de alta parte Masa Lipman, de la centrul Carnegie din Moscova, subliniaza ca "respingerea discutiilor ar fi cea mai periculoasa optiune".

"Rusii pot inca sa provoace multe pagube si nu este sigur ca occidentalii sunt pregatiti pentru acest lucru", a subliniat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Paranoia spionajului se amplifică în Rusia. FSB blochează călătoriile oficialilor ruși în țările "neprietene"
Rusia face tot mai dificilă deplasarea în străinătate pentru unii oficiali, din cauza temerilor că puterile străine ar putea încerca să obţină acces la secrete de stat într-un moment în...
#conflict, #Georgia, #Occident, #Rusia, #Razboi Rece, #experti , #stiri externe