Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Expertii britanici, "suprinsi" de afirmatia lui Johnson ca tulpina britanica are o rata mai mare de mortalitate

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 19:33
3495 citiri
Expertii britanici, "suprinsi" de afirmatia lui Johnson ca tulpina britanica are o rata mai mare de mortalitate
FOTO Pixabay

Experti britanici in sanatate s-au declarat surprinsi sambata de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau ca tulpina coronavirusului descoperita in Marea Britanie ar putea fi mai mortala, relateaza dpa.

"Am fost informati astazi ca, in plus fata de raspandirea mai rapida, se pare ca acum exista unele dovezi ca noua varianta (a coronavirusului) poate fi asociata unui grad mai ridicat al mortalitatii", a spus Johnson la un briefing de presa.

Nu este inca "absolut clar" ca tulpina este legata de o rata mai mare de mortalitate decat varianta originala a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.

"E mult prea devreme sa spunem ca aceasta este situatia"

"Exista unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un numar mic de cazuri si este mult prea devreme sa spunem ca aceasta este situatia", a mai spus ea, referindu-se la studii stiintifice in derulare.

Un membru al comitetului britanic de experti SAGE, Mike Tildesley, a spus si el ca este prea devreme pentru a exista siguranta ca exista o mortalitate crescuta din cauza noii tulpini si a declarat pentru BBC ca a fost "surprins" de anuntul lui Johnson.

"As fi vrut sa mai asteptam o saptamana sau doua, sa monitorizam ceva mai mult inainte de a trage o concluzie cu adevarat ferma despre acest lucru", a spus el.

Rata deceselor a crescut putin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienti, a precizat Tildesley, dar a mentionat ca informatia se bazeaza pe "o cantitate relativ mica de informatii".

Johnson a declarat vineri seara presei ca exista dovezi ca tulpina britanica a virusului, cunoscuta sub denumirea B117, este mai mortala decat varianta prevalenta de pana acum, provocand preocupari pe intreg globul.

Exista un consens ca tulpina este mai transmisibila, dar pana acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang inalt ca tulpina ar putea sa fie mai mortala, noteaza dpa.

Unii au aparat insa decizia de a face publice indiciile ca noua tulpina ar putea fi asociata cu un risc mai mare de deces.

Consilierul stiintific Peter Horby a declarat canalului ca daca informatiile nu ar fi fost facute publice, ar fi fost posibil ca guvernul sa fie acuzat ca "ascunde acest lucru". Totusi, informatia trebuie sa fie "pusa in context", a adaugat el.

Desi exista semne ca tulpina este intr-adevar ceva mai mortala, Horby a precizat ca riscul de deces este "foarte, foarte mic" pentru cei mai multi oameni.

Tulpina britanica a coronavirusului provoaca o mortalitate crescuta. Ce spune premierul Boris Johnson

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#coronavirus, #covid, #tulpina britanica , #stiri externe