Fasia Gaza este in pragul unei crize umanitare

Luni, 21 Ianuarie 2008, ora 15:10
2986 citiri
Fasia Gaza este in pragul unei crize umanitare

Fasia Gaza, supusa unei blocade israeliene de patru zile, se afla, luni, in pragul unei crize umanitare, miscarea islamista Hamas acuzand Israelul ca a "condamnat la moarte" populatia acestui teritoriu, relateaza AFP.

Cabinetul israelian a decis duminica mentinerea blocadei, in pofida apelurilor internationale pentru reluarea aprovizionarii teritoriului si evitarea unei crize umanitare.

In lipsa de combustibil, unica centrala electrica din teritoriu, care alimenteaza in special orasul Gaza, a incetat sa functioneze duminica.

Dupa o noapte fara curent electric, orasul isi incetinise activitatea luni dimineata. Din cauza penuriei de benzina, doar cateva masini circulau pe strazi, iar majoritatea brutariilor erau inchise.

Penele de electricitate au perturbat si functionarea spitalelor, care se straduiau totusi sa mentina activitatea serviciilor de urgenta, si a retelei de distributie de apa potabila.

"Daca traiesti cu temerea ca nu-ti vei putea hrani sau spala cu apa calda copiii si ca vei fi lipsit de produse de prima necesitate, inseamna ca te confrunti cu o criza umanitara", a declarat Christopher Gunness, purtatorul de cuvant al agentiei ONU pentru ajutorarea refugiatilor palestinieni (UNRWA).

Spitalele din Gaza dispun de stocuri de combustibil pentru trei zile si rezervele de medicamente au scazut drastic, a declarat si un purtator de cuvant al Crucii Rosii de la Ierusalim.

Pe langa blocada, Israelul si-a inmultit atacurile asupra Fasiei Gaza din 15 ianuarie, provocand moartea a 37 de persoane, cu scopul de a pune capat tirurilor de rachete palestiniene asupra teritoriului israelian.

Miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a acuzat Israelul ca a "condamnat la moarte" acest teritoriu.

"Pedeapsa cu moartea la care ocupantul a condamnat Fasia Gaza expune poporul nostru la o moarte lenta prin consolidarea blocadei si incetarea furnizarii de electricitate. Gaza a ramas fara medicamente, fara hrana si fara electricitate", a declarat purtatorul de cuvant al Hamas Sami Abu Zuhri.

Numarul unu in ierarhia Hamas, Khaled Meshaal, a lansat la randul sau un apel vibrant liderilor arabi pentru a veni in ajutorul palestinienilor.

"Sunteti responsabili in fata lui Dumnezeu pentru fiecare palestinian care moare in Gaza. Daca nu ii sustineti pe palestinieni, Dumnezeu si popoarele voastre nu va vor ierta", a afirmat el.

La randul sau, Israelul se straduia sa minimalizeze efectele masurilor sale. Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Shlomo Dror a afirmat astfel ca "nu exista nicio criza umanitara in Gaza" si ca aceasta este doar "propaganda" Hamas.

"Urmarim zilnic situatia din Gaza si stim ca stocurile de hrana si medicamente sunt suficiente", potrivit purtatorului de cuvant. Acesta a subliniat ca Israelul continua sa furnizeze electricitate Fasiei Gaza prin linii de inalta tensiune, ceea ce asigura 70% din necesarul teritoriului, restul fiind asigurat de centrala din Gaza.

"Nu vom permite ca zeci de mii de israelieni sa fie supusi zilnic tirurilor de rachete, iar in Gaza viata sa isi continue cursul normal", a declarat si premierul Ehud Olmert, potrivit unui inalt oficial israelian.

"Populatia din Gaza nu poate sa aiba o viata normala, daca cetatenii Israelului nu au o viata normala", a spus si ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni.

Potrivit armatei, tirurile de racheta lansate din Gaza s-au diminuat mult incepand de vineri. In ultimele 24 de ore, doar sapte rachete au cazut pe teritoriul israelian, fara a face victime.

Pe plan diplomatic, delegatii permanenti la Liga Araba urmau sa se reuneasca de urgenta luni la Cairo pentru a discuta despre blocada israeliana si a cere presiuni internationale asupra Israelului, potrivit secretarului sau general adjunct, Ahmed ben Hilli.

Hamas le-a cerut sa "forteze" Egiptul sa isi deschida frontiera cu Fasia Gaza pentru a diminua efectele blocadei israeliene.

Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Fasia Gaza, #criza umanitara, #blocada israeliana , #stiri externe