Fatah si Hamas vor sa formeze guvern de uniune nationala

Joi, 26 Februarie 2009, ora 22:07
1255 citiri
Fatah si Hamas vor sa formeze guvern de uniune nationala
Hams Foto: AFP

Miscarile palestiniene, printre care Fatah si Hamas, si-au fixat joi, la Cairo, obiectivul de a forma un guvern de uniune nationala pana la sfarsitul lunii martie, au declarat doi oficiali palestinieni la sfarsitul conferintei pentru "reconcilierea" interpalestiniana.

Decizia este una dintre concluziile conferintei de "reconciliere" interpalestiniana intermediata de Egipt, a declarat Jamil al-Majdalawi, unul dintre liderii Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP), transmite AFP, citata de NewsIn.

"Cinci comisii au fost formate si isi vor incepe activitatea la 10 martie", la Cairo, a adaugat al-Majdalawi, subliniind ca un Guvern de uniune nationala va fi format "inainte de sfarsitul lunii martie".

"Am convenit sa formam noul Guvern inainte de sfarsitul lunii viitoare", a confirmat Mohamad al-Hindi, numarul doi in Jihadul Islamic.

Reuniunea de al Cairo a fost "foarte importanta", a afirmat Majdalawi, subliniind ca factiunile palestiniene au "convenit sa intoarca pagina diviziunilor si sa deschida un capitol nou pe baza dialogului, incepand prin eliberarea detinutilor politici".

El a adaugat ca cele cinci comisii "vor avea sarcina de a forma un nou guvern palestinian, de a pregati alegerile legislative si prezidentiale, de a reconstrui serviciile de securitate si reorganiza OLP, pentru a include Hamas si Jihadul islamic".

In timpul reuniunii, factiunile palestiniene "au convenit sa procedeze imediat la eliberarea tuturor detinutilor si sa renunte" la luarea de prizonieri politici, a adaugat la randul sau Mohamad al-Hindi.

Douasprezece factiuni au participat la conferinta de la Cairo, unde delegati ai principalelor grupari rivale, Fatah si Hamas, au fost reprezentati de Ahmad Qorei, respectiv Mussa Abu Marzuk, numarul doi din biroul politic aflat in exil la Damasc.

Conferinta au avut loc in contextul in care comunitatea internationala isi va lua luni angajamentul sa ajute la reconstructia Fasiei Gaza, devastata in urma ofensivei militare lansate de Israel intre 27 decembrie 2008 si 18 ianuarie 2009, care s-a soldat cu moartea a 1.330 de palestinieni.

Dupa ce a esuat in noiembrie 2008, procesul de reconciliere interpalestiniana a fost relansat de Egipt dupa conflictul din Fasia Gaza.

Hamas si Fatah se afla in conflict de cand prima a castigat alegerile legislative in 2006, dupa care a inlaturat din tara simpatizantii Fatah in iunie 2007.

"Nu avem alte optiuni decat sa reusim", a declarat seful serviciilor de informatii egiptene Omar Suleiman, in discursul rostit la deschiderea conferintei. El le-a cerut factiunilor palestiniene sa se "indeparteze de echilibrele regionale", facand referire la luptele pentru influenta intre moderatii si radicalii din lumea araba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Hamas Fatah palestina, #palestinieni forma guvern, #guvern uniune nationala , #stiri externe