Femei importante de care n-a auzit nimeni

Marti, 01 Mai 2012, ora 09:38
3979 citiri
Femei importante de care n-a auzit nimeni

De Angela Merkel, Hillary Clinton si Dilma Rousseff a auzit toata lumea. Femei care detin puterea si apar frecvent in ziare.

Insa exista si o serie de doamne care prefera discretia, chiar daca sunt aproape la fel de puternice precum cele trei numite mai sus. Premierul Noii Zeelande este unul dintre acestea.

Helen Clark a reusit sa aduca tarii sale zece ani de crestere economica si sa mentina Partidul Laburist la putere timp de trei mandate. Din 2009, Clark conduce UNDP, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, organism al ONU care se confrunta cu cele mai grave probleme din lume, de la saracie la coruptie, de la sanatate la probleme legate de mediu, scrie The Foreign Policy.

Chiar daca holera din Haiti sau foametea din Somalia nu sunt probleme care sa-i intereseze pe neo-zeelandezi, cert este ca Helen Clark pare neobosita.

Liu Yandong, consilier de stat in China

Fost chimist, Liu Yandong este singura femeie din biroul politic al Partidului Comunist, elita de 25 de politicieni care ia deciziile cele mai importante.

Considerata aliat al presedintelui Hu Jintao, are mari sanse sa ajunga, in toamna, in comitetul central al biroului politic. Surprinzator, nu intotdeauna viziunile ei politice sunt traditionale. De multe ori, prin luarile sale de pozitie, favorizeaza deschiderea Chinei catre Occident.

In varsta de 66 de ani, Liu Yandong a absolvit Universitatea de Stat din News York, iar in 2009 s-a adresat studentilor de la Universitatea Yale.

Lael Brainard, subsecretar de stat american pentru afaceri internationale

In timp ce atentia secretarului Trezoreriei, Timothy Geithner, este atrasa in special de economia americana, crizele internationale ajung, de obicei, pe masa doamnei Brainard.

Nascuta in 1962 si educata la Harvard, Lael Brainard a copilarit in Polonia, tatal sau fiind diplomat. A ajuns in administratia americana pe vremea presedintelui Bill Clinton, fiind insarcinata cu afacerile financiare cu Mexicul si, ulterior, cu Asia.

In timpul presedintiei lui Obama, Lael Brainard a calatorit dus-intors Washington-Europa de sute de ori, in incercarea de a-i convinge pe liderii europeni sa coopereze cu Statele Unite in rezolvarea crizei economice globale. Nu este o sarcina usoara, mai ales ca multi lideri din Europa dau vina pe America, atunci cand vine vorba de inceputul crizei internationale.

Ngozi Okonjo-Iweala, ministrul nigerian de Finante

In martie, guvernele din Africa de Sud, Angola si Nigeria au nominalizat-o pe Ngozi Okonjo-Iweala, fost director la Banca Mondiala, pentru a-i succeda lui Robert Zoellick, presedintele institutiei.

Prin traditie, pozitia este detinuta de Statele Unite, dar Okonjo-Iweala crede ca este timpul pentru o schimbare.

"Balanta puterilor in lume s-a schimbat", spunea ea, dupa ce a fost nominalizata, adaugand ca statele in curs de dezvoltare trebuie sa aiba un cuvant important de spus. Chiar daca nu va ajunge presedintele Bancii Mondiale, Okonjo-Iweala este la al doilea mandat de ministru de Finante in Nigeria.

In varsta de 57 de ani, economista care a absolvit Harvard-ul vrea sa faca Nigeria atractiva pentru investitorii straini.

Theresa May, ministrul britanic de Interne

Theresa May a aparut in politica in 2002, cand conservatorii erau neputinciosi in fata popularitatii uriase de care se bucura premierul laburist Tony Blair. Atunci, Theresa May a spus o expresie care a facut istorie in politica britanica.

S-a referit la opozitie ca la "partidul rau". De atunci, incet-incet, a urcat si atunci cand David Cameron a ajuns premier, a numit-o in fruntea Internelor.

Primii cinci ani au fost chiar tumultuosi pentru Theresa, in special atunci cand a declarat "toleranta zero" in fata revoltelor din Londra, de anul trecut.

Si totusi, cea mai mare provocare cu care s-ar putea confrunta ar putea fi Jocurile Olimpice din acest an, cand Londra se va umple de turisti.

Marisela Morales, procurorul general al Mexicului

Dupa ce procurorul general si-a dat demisia, anul trecut, presedintele Mexicului Felipe Calderon avea nevoie disperata sa dovedeasca alegatorilor ca este in stare sa lupte cu traficantii de droguri, care au provocat moartea a 40.000 de mexicani din 2006.

A ales-o pe Marisela Morales, care nu numai ca este prima femeie ce ocupa acest post, dar are si o reputatie internationala solida in privinta luptei impotriva criminalilor. Procuror de cariera, este cunoscuta pentru duritatea cu care ii sanctiona pe criminali.

Tot ea este cea care a creat primul program de protectie a martorilor, in Mexic, lansat initial ca o tentativa de a reuni victimele traficului de persoane cu copiii lor.

In primele 100 de zile de cand a fost numita in functie, Marisela Morales a demis 462 de oficiali, iar 111 dintre ei au fost acuzati penal.

Citeste si:
Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor
Guvernul alocă bani pentru plata restanțelor la energie termică. Ce orașe vor beneficia de ajutor
Guvernul a anunțat vineri, 3 decembrie, că va iniţia un proiect de hotărâre prin care să fie alocate, în cursul acestui an bugetar, fonduri guvernamentale unităţilor...
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 3 decembrie, că a fost analizată în ședința de Guvern propunerea Centrului European de Control al Bolilor privind testarea PCR a...