Femeile de la Bruxelles vor mai multa putere

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 10:09
1435 citiri
Femeile de la Bruxelles vor mai multa putere

Cele mai puternice femei de la Bruxelles sunt nemultumite ca reprezentantele sexului frumos nu reusesc sa ajunga in pozitii importante din organigrama Uniunii Europene si ameninta ca vor respinge intreaga Comisie Europeana.

Neelie Kroes, comisarul european pentru concurenta, Margot Wallstrom, vicepresedintele Comisiei, si Diana Wallis, vicepresedintele Parlamentului European, avertizeaza intr-o scrisoare deschisa asupra faptului ca "este timpul sa trecem de la cuvinte la fapte, numind femei in functii de conducere ale Uniunii Europene", scrie Financial Times.

Demersul acestora vine cu doar cateva zile inaintea alegerii primului presedinte permanent al Uniunii Europene si a unui inalt reprezentat pentru afaceri externe, in conditiile in care printre principalii candidati la cele doua posturi nu se afla nicio femeie.

Femeile sunt foarte greu de gasit si in noua Comisie Europeana, condusa pentru inca o data de Jose Manuel Barroso, in ciuda apelurilor acestuia in sprijinul unei reprezentari echitabile a celor doua sexe.

Daca vechea echipa a lui Barroso avea in componenta 8 femei, pana acum doar Luxemburg si Cipru au nominalizat femei pentru posturile de comisari, iar Danemarca, Suedia si Irlanda sunt asteptate sa urmeze acest exemplu pana la sfarsitul saptamanii.

In aceste conditii, un grup de femei parlamentari europeni a semnat o declaratie comuna prin care ameninta ca Parlamentul European ar putea respinge intreaga Comisie, in timpul audierilor, daca situatia nu se va schimba si femeile nu se vor bucura de sanse egale cu barbatii.

In clipa de fata, cancelarul german Angela Merkel este prima femeie aflata in fruntea unui guvern european, Finlanda si Lituania sunt singurele tari care au o femeie in functia de presedinte, iar Cehia este singura din cele 27 de tari europene care are o femeie ca reprezentant permanent la Bruxelles.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#femei Comisia Europena, #femei reprezentare Brusseles , #stiri externe