Finlanda a gazduit o reuniune consacrata conflictului transnistrean

Joi, 12 Iunie 2008, ora 09:17
962 citiri
Finlanda a gazduit o reuniune consacrata conflictului transnistrean

Mediatorii si observatorii din conflictul transnistrean s-au intalnit marti in Finlanda si au convenit sa depuna eforturi pentru reluarea negocierilor in format complet "5+2", cu participarea Chisinaului si Tiraspolului, insa nu a fost stabilita o data concreta.

Reprezentantii mediatorilor (Rusia, Ucraina, OSCE) si ai observatorilor (Uniunea Europeana si SUA) s-au intalnit marti la Helsinki pentru a discuta pe marginea reglementarii transnistrene.

Finlanda detine presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), informeaza un comunicat publicat pe site-ul OSCE.

Intalnirea de marti a avut drept scop examinarea modului in care Chisinaul si Tiraspolul pun in aplicare masurile comune de sporire a increderii in domeniul ecologiei, transportului si sanatatii.

"Partile prezente au constatat progresul inregistrat in aceasta cooperare, considerata o etapa importanta in viitorul dialog Chisinau-Tiraspol si au cerut Republicii Moldova si Transnistriei sa continue implementarea masurilor comune, pentru a facilita viata cetatenilor lor", se spune in comunicatul OSCE.

Intrevederea a avut loc la initiativa trimisulului special al OSCE pentru conflictul transnistrean, fostul ambasador finlandez la Moscova Heikki Talvitie (foto). Acesta a declarat ca unul dintre scopurile intalnirii de marti a fost pregatirea unei viitoare intalniri "5+2" (cu participarea Moldovei si Transnistriei).

Talvitie a calificat intalnirea de marti drept incurajatoare, desi nu a fost stabilita o data clara pentru reluarea negocierilor, blocate de mai bine de doi ani.

Comunicatul OSCE este singura informatie difuzata pe marginea reuniunii mediatorilor si observatorilor in reglementarea transnistreana.

Intalnirea a avut loc in conditiile reactivarii dialogului referitor la reglementarea problemei transnistrene intre Chisinau si Moscova.

Comunitatea de experti, dar si presa rusa semnaleaza faptul ca Moscova ar fi dispusa, in anumite conditii, sa renunte la o enclava separatista ca Transnistria si sa accepte o solutionare a conflictului, pentru a ilustra capacitatea de mediator exceptional a Rusiei.

Conditiile Moscovei ar fi garantarea internationala a statutului de neutralitate a Republicii Moldova si neaderarea ei la NATO, precum si distantarea de organizatia regionala GUAM, perceputa de Moscova drept ostila Rusiei.

In ultimile luni au avut loc mai multe contacte oficiale si neoficiale intre responsabili pentru reglementarea transnistreana din cele doua capitale.

Moscova a mediat chiar o intalnire directa intre presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderul transnistrean Igor Smirnov, prima in ultimii sapte ani.

In paralel, oficiali europeni insista asupra nevoii de transparenta in negocieri, declarand ca discutiile trebuie sa fie purtate in formatul "5+2", cu participarea tuturor partilor, si nu doar pe cale bilaterala, cu Federatia Rusa.

Cu cateva zile inainte de reuniunea de marti de la Helsinki, presedintele moldovean Vladimir Voronin s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev, in cadrul summitului informal al CSI de la Sankt-Petersburg.

Purtatorul de cuvant al lui Medvedev a anuntat ca cea mai mare parte a discutiei a fost consacrata problematicii transnistrene.

Mai multa informatie despre continutul si rezultatele acestei intalniri nu a fost pusa la dispozitie insa nici de Moscova, nici de Chisinau.

Intrevederea Voronin-Medvedev din cadrul summitului CSI era asteptata ca fiind una determinanta pentru viitorul reglementarii transnistrene.

Autoritatile moldovene au anuntat anterior ca si-ar dori o solutie pentru Transnistria inca in acest an, pentru a asigura participarea deputatilor transnistreni in parlamentul urmator, care urmeaza sa fie ales la inceputul anului 2009.

Intalnirea lui Voronin cu Medvedev a fost precedata de vizita la Chisinau a presedintelui Consiliului Federatiei al Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Mironov, si a presedintelui Comitetului pentru relatiile cu CSI a Dumei de Stat, Aleksei Ostrovski.

Acesta din urma a vizitat si Tiraspolul, unde a vorbit despre faptul ca Transnistria ar trebui sa renunte la idea obtinerii independentei si a sugerat ca o posibila reglementare s-ar putea produce pe baze federative si cu acordarea de drept de veto Transnistriei in probleme de securitate, aparare si politica externa a viitorului stat reunificat.

Ostrovski a sugerat chiar ca o asemenea solutie ar fi fost discutata si in principiu acceptata de conducerea de la Chisinau.

Consilierul prezidential Mark Tkaciuk a declarat insa ca asemenea abordari "sunt niste provocari ale Tiraspolului", dand de inteles ca Republica Moldova continua sa insiste asupra conferirii unui statut de autonomie pentru Transnistria.

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas merge la Teheran pentru a doua oară de la începerea războiului din Gaza. Iranul a sprijinit eforturile grupării împotriva Israelului
Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, se va deplasa marţi la Teheran pentru a se întâlni cu oficiali iranieni, la o zi după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care cere o...
#intalnire, #helsinki, #negociere, #conflict, #transnistrian , #stiri externe