Fiscul, noul instrument de intimidare postelectorala al puterii de la Chisinau

Marti, 28 Aprilie 2009, ora 23:50
2751 citiri
Fiscul, noul instrument de intimidare postelectorala al puterii de la Chisinau

Partidele politice necomuniste, organizatii neguvernamentale si presa de opozitie din Republica Moldova au intrat dupa alegeri in atentia Fiscului, care le solicita informatii despre sursele de finantare.

Cei vizati de solicitarile Fiscului spun ca este vorba despre inca o modalitate de exercitare a presiunilor din partea Partidului Comunistilor.

Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) au declarat, potrivit portalului de stiri Unimedia, ca au primit citatii prin care au fost anuntati ca Inspectoratul Fiscal va face controale financiare tematice la sediile partidelor.

PLDM a convocat o conferinta de presa unde a anuntat ca astfel de actiuni reprezinta "un dezmat si o implicare a acestor institutii in procesul politic".

"Probabil ii deranjeaza foarte mult declaratiile si actiunile noastre din ultimele zile. Astfel de controale se efectueaza, de regula, odata la trei ani, insa la PLDM a fost efectuata o astfel de verificare acum un an", a spus liderul PLDM, Vlad Filat.

Liderul AMN, Serafim Urechean, a declarat ca aceste controale au o conotatie politica. "Comunistii vor sa ajunga la numele persoanelor care au investit in campania electorala, ca mai apoi sa li se suceasca mainele si sa ne trezim cu eventuale dosare", spune Urechean.

Si Partidul Liberal a confirmat pentru Unimedia ca formatiunea, este verificata la randul ei de catre colaboratorii Inspectoratului Fiscal.

Vladimir Filat a declarat intr-o conferinta de presa ca va adresa o interpelare la Ministerul Finantelor, in care va cere sa i se raspunda la ce formatiuni politice au mai fost efectuate pana acum si cate controale au fost la PCRM din 2001 pana in prezent.

Vineri, 24 aprilie, cinci organizatii neguvernamentale, membre ale Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009, au primit citatii de la organele fiscale, cerandu-li-se informatii despre finantarile pe care le primesc. Printre acestea se numara Asociatia pentru Democratie Participativa ADEPT, Institutul IDIS Vitorul, Institutul de Politici Publice si Asociatia Presei Electronice APEL.

Acestora li se cere, intre altele, sa declare daca au primit finantari de la partidele politice in timpul campaniei electorale. Reprezentantii acestor ONG-uri au calificat banuielile Fiscului ca fiind aberante si o incercare de intimidare a societatii civile, dupa ce acelorasi proceduri au fost supusi mai multi tineri care au participat la protestele din 7 aprilie din fata Parlamentului si Presedintei.

Rapoartele Coalitiei pentru Alegeri Libere 2009 cu privire la campania electorala si la desfasurarea alegerilor au fost extrem de critice la adresa puterii comuniste si au semnalat incalcari grave ale procesului electoral.

Pasi mici, dar siguri pentru sugrumarea presei independente

Marti, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a anuntat ca in cursul diminetii a fost vizitat de un reprezentant al Inspectoratului fiscal, care a cerut sa i se puna la dispozitie, pentru verificare, un sir de documente si informatii ce tin de sursele de finantare a organizatiei. Potrivit agentiei Monitor Media, vineri, CIJ primise o citatie in care directorul institutiei era invitat la sediul Inspectoratului Fiscal pentru a prezenta documente cu privire la activitatea organizatiei din ultimii noua ani.

Tot vineri, trei ziare de opozitie - Timpul, Ziarul de Garda si Jurnal de Chisinau - au primit, la fel, solicitari din partea Ministerului de Interne prin care li se cere sa probeze afirmatii publicate potrivit carora organe de forta ar fi maltratat participanti la protestele de dupa alegeri.

Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, redactorul-sef al publicatiei Timpul, Sorina Stefarta, declara ca masurile sunt pasi mici, dar siguri pentru sugrumarea presei independente in Republica Moldova. Sorina Stefarta afirma ca a anticipat represiunile la care va fi supusa presa neafiliata partidului de guvernamant imediat dupa evenimentele din 7 aprilie, iar demersul prin care Ministerul de Interne a cerut mai multor ziare de opozitie sa desconspire sursele din care au aflat despre tinerii batuti de politie demonstreaza ca a avut dreptate.

"Dupa cum se vede, aceste represiuni au inceput intre doua sarbatori de Pasti si nu pot fi interpretate decat ca o tentativa de intimidare. Politia este ingrijorata de faptul ca articolele noastre afecteaza grav reputatia angajatilor organelor afacerilor interne si nu e deloc ingrijorata de faptul ca insasi activitatea lor le afecteaza grav reputatia profesionala si imaginea politiei in general", a subliniat Sorina Stefarta.

Ea e convinsa ca autoritatile vor actiona impotriva presei incomode incet, dar sigur. "Eu cred ca se va merge pe cai legale. Nu va veni politia si la noi sa ne bata cu batele in redactie. Deja au pierdut timpul util pentru asta. Dar vor merge pe asemenea cai in care ne vor hartui si vor incerca sa ne intimideze", a adaugat redactorul-sef de la Timpul.

Asociatia Pro Democratia din Romania, impreuna cu alte organizatii internationale, a cerut institutiilor europene sa intervina pentru a stopa politica sistematica de intimidare a societatii civile din Republica Moldova aplicata de autoritatile de la Chisinau, a declarat marti la Realitatea FM Ana Maria Mosneagu, directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia.

Ea a avertizat ca exista riscul ca in viitor aceste organizatii sa nu mai aiba curajul sa spuna in continuare ce se intampla rau in Republica Moldova.

"Exista o comisie ad-hoc a Parlamentului European care se afla acum in Republica Moldova si care a solicitat sa se vada cu membrii acestei Coalitii si speram ca PE sa ia, totusi, o decizie, sa nu lase lucrurile chiar asa si sa le dea macar un pic de speranta cetatenilor din Republica Moldova ca aceste abuzuri impotriva lor nu vor continua si pe viitor", a mai spus directorul executiv al Asocietiei ProDemocratia.

Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
#fisc, #instrument, #intimidare postelectorala, #Republica Moldova, #presa independenta , #stiri externe