Franta comemoreaza moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat si in prezent

Miercuri, 05 Mai 2021, ora 21:49

   

Franta comemoreaza moartea lui Napoleon Bonaparte, contestat si in prezent
Presedintele Emmanuel Macron a comemorat miercuri, 5 mai, moartea lui Napoleon, un bicentenar ce reaprinde contoversele in jurul acestei figuri complexe si incontestabile din istoria Frantei, potrivit AFP.


"Napoleon Bonaparte este o parte din noi", a lansat presedintele francez, creionand un portret "clar-obscur" al acestei figuri controversate din istoria Frantei, denuntand "greselile" sale, precum restabilirea sclaviei, dar si celebrand calitatile sale de "constructor si legiuitor" si de aparator al suveranitatii nationale.

Pe 5 mai 1821, imparatul a murit la varsta de 51 de ani departe de ai sai si de tara sa, pe Sfanta Elena, insula pierduta din Atlanticul de SUd unde britanicii l-au trimis in exil dupa ultima infrangere, de la Waterloo.

Seful statului, primul presedinte care a vorbit despre Napoleon de la Georges Pompidou, a explicat ca vrea sa realizeze "o comemorare stralucita" intr-un discurs la Institutul Francez, creat in 1795 si care aduna elitele stiintei, literaturii si artei din tara.

Despre sclavia, pe care Napoleon a restabilit-o, Macron a declarat ca "a Doua Republica a reparat in 1848 aceasta tradare a spiritului Iluminismului".

Aceasta condamnare a sclaviei este asteptata cu mare interes mai ales in Guadelupa, Martinica si Reunion, teritorii franceze de dincolo de mari, unde numerosi locuitori sunt urmasi ai fostilor sclavi.

In schimb, Macron i-a adus un omagiu "strategului, legiuitorului, constructorului", acelei "parti a Frantei care a cucerit lumea".

El l-a celebrat pe cel care "a gravat in marmura egalitatea civila dintre oameni prin Codul civil, protejarea legii pentru toti prin Codul penal".

Emmanuel Macron l-a aplaudat de asemenea pe cel care "a domolit relatiile cu marile religii, de Concordat, de Marele Sanhedrin, o curte suprema evreiasca convocata de Napoleon la inceputul secolului al XIX-lea.

Intr-o alta oda adusa valorii individuale care rasuna cu propriul crez politic, el a celebrat o viata care "demonstreaza ca un om poate schimba cursul istoriei", precum si o "invitatie de a-si asuma riscul".

Napoleon continua sa inflameze dezbaterile intre aparatorii si criticii sai. Presedintii francezi s-au ferit sa ia atitudine cu privire la Napoleon, dupa ce George Pompidou a celebrat in 1969 bicentenarul nasterii sale la Ajaccio, orasul sau natal din Corsica.

"Nu exista un nume mai glorios decat cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot si de toate, el a obtinut totul", a rezumat succesorul presedintelui Charles de Gaulle.

"Comemorare inseamna sa ne amintim impreuna, nu sa ii aducem onoruri", a precizat istoricul Frederic Regent.

Anuntata drept una dintre vedetele sezonului cultural 2021, "Expozitia Napoleon", care prezinta marile etape din viata imparatului, va putea fi vizitata de public, la Paris, incepand din 19 mai.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de3554 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Salamcusoia
rank 5
A creat Codul Napoleon, bun si azi, mai toate constitutiile,
sistemul de pensii, educatia cu burse pe merit, libertatea religioasa, drumurile europene, cunservele alimentare...
Comentariu inadecvat
Salamcusoia
rank 5
A creat si medicina militara.
.
NostraDanielis
rank 5
adevarat :)
Cand a dus armata lui in EGIPT si ostasii lui s-au imbolnavit de o boala infectioasa misterioasa, atunci le-a

dat la toti cei bolnavi o otrava ca sa scape de ei, ca sa continue campania lui "glorioasa", care s-a terminat cum

stiti. Rezultatul campaniilor militare a lui Neapuleaion a fost de vre-o 7 milioane de morti si deasemenea victime un milion de cai sacrificati din cauza prostiei. 👹💀💀
Salamcusoia
rank 5
De unde stii ?
.
KPK1
rank 5
Corsicanul.
Corsicanul a fost si este cel mai mare Francez.
Intrebati pe oricine in lume si Napoleon va fi primul raspuns.
Are cumva concurenta?.Poate Manole Macron!.
Vintage
rank 5
Nu inteleg de ce se comemoreaza moartea lui!?
.
Salamcusoia
rank 5
Pe Putin nu il pot asculta nici doua minute.
Vorbeste limbajul de lemn.
Macron suna interesant.
angel9913
rank 5
Unii o comemoreaza de bucurie...
... de exemplu englezii. Francezii o comemoreaza doar ca sa-si aduca aminte de momentul cand Frantza a incetat sa mai fie o mare putere... :)
KPK1
rank 5
Vintage.
Cuvantul comemorare are si intelesul de amintire,aducere aminte.Cred ca Francezii nu prea isi aduc aminte si de altii,aflati chiar in viata,si regreta ca nu mai au Buonaparte!.Au in schimb un Manole Macron.
KPK1
rank 5
Soia.
Macron suna interesant?.Altceva inafara de sunet?.
P.S.Mai pe langa subiect.Macron la o intalnire cu Putin.-"Atata timp cat Franta are armata,nu mi-e frica de nimeni".-"Avea armata si in 1940".
Salamcusoia
rank 5
Lumea s-a schimbat dupa 80 de ani
.
ULAKE
rank 5
da, asa e carnate, dar unii au ramas cu tribuna
tot in dosul curtzii.
DUTTY
rank 5
Dar nu pentru tine Salamel!!!
TU inca traiesti inainte de colectivizare si din pacate asa si gandesti!!!!!
Salamcusoia
rank 5
Agentura SPUTNIK sufera de Dunning-Krueger
.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor