Frenezie si teama in America, in asteptarea lui Obama

Duminica, 14 Decembrie 2008, ora 14:28
1681 citiri
Frenezie si teama in America, in asteptarea lui Obama
Foto: wordpress.com

La Washington domnesc, depotriva, frenezia si teama, pe masura ce se apropie ceremonia de investitura a lui Obama.

Washingtonul se pregateste cu frenezie si teama de primirea multimii fara precedent care va participa la investirea istorica a presedintelui ales Barack Obama, la 20 ianuarie 2009, si care va testa capacitatile capitalei federale, relateaza AFP.

"Este enorm. Orasul numara 1,1 milioane de locuitori cu tot cu cei care doar lucreaza in capitala in timpul zilei. Va fi ca si cum dimensiunile orasului se vor mari de trei sau patru ori intr-o secunda", preconizeaza presedintele Camerei de Comert din Washington, Jim Dinegar.

Potrivit asteptarilor, aproximativ patru milioane de persoane vor participa la ceremonia de investitura de la Washington, cifra vehiculata de presa, dar pe care autoritatile nu vor sa o confirme.

"Nu avem niciun element care sa ne sugereze ca se va ajunge la patru milioane, dar, daca va fi cazul, ne pregatim sa gestionam" aceasta situatie, declara purtatorul de cuvant al serviciilor secrete americane, Malcom Wiley. "Cunoastem capacitatea lui Obama de a atrage multimi", adauga el.

"Exista un sentiment de mare entuziasm si nu am pierde pentru nimic in lume ocazia de a arata regiunea noastra, dar va fi o provocare sa-i facem pe toti sa se simta confortabil", dezvaluie seful Camerei de Comert.

Ceremonia de depunere a juramantului celui de-al 44-lea presedinte, parada, numeroasele petreceri prevazute si cele patru zile libere promit o prezenta istorica, poate mai mare decat la investirea presedintelui din 1965 a lui Lyndon Johnson, succesorul lui Kennedy, la care au participat 1,2 milioane de persoane.

Potrivit Camerei de Comert, evenimentul din Washington va atrage mai multi jurnalisti straini decat Jocurile Olimpice.

"Hotelurile sunt rezervate in intregime, toate limuzinele pe o raza de 100 de kilometri au fost inchiriate", afirma Dinegar. "Dintre cele 29.000 de camere de hotel din Washington, saptamana trecuta mai erau libere 1.400", spune si Victoria Isley, de la oficiul de turism din oras. Pretul mediu pentru o camera este de 650 de dolari.

Printr-o decizie municipala exceptionala, barurile si restaurantele vor fi deschise pana la ora 5.00 dimineata, in loc de ora obisnuita de inchidere, 2.00, ceea ce provoaca deja polemici, unii temandu-se de excese.

Mijloacele de transport in comun vor fi luate cu asalt. Metroul va fi suprasolicitat si in cazul in care la Washington vor veni jumatate din numarul de oameni estimat, adica doua milioane.

Metroul se pregateste sa faca fata unei afluente record, dar "nu va fi capabil sa transporte intre doua si trei milioane de persone", recunoaste Lisa Farbstein, de la compania de metrou din Washington.

In plus, aproximativ 10.000 de autobuze vor asigura transportul dinspre diferite zone ale tarii spre Washington. Multimile vor fi ghidate prin difuzoare.

Pe de alta parte, retelele telefonice vor fi probabil supraaglomerate pentru ca toata lumea va incerca sa trimita o fotografie de la ceremonia de depunere a juramantului de catre primul presedinte de culoare.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Barack Obama, #ceremonia investitura Obama, #Washington investitura Obama , #stiri externe