G20: Europenii cauta solutii pentru reforma finantelor mondiale

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 15:03
779 citiri
G20: Europenii cauta solutii pentru reforma finantelor mondiale
Foto: independent.co.uk

Europenii incearca sa ajunga la o pozitie comuna la Berlin inaintea summitului G20 de la Londra.

Europenii se intalnesc duminica la Berlin in incercarea de a ajunge la o pozitie comuna in privinta reformei finantelor mondiale, inainte de summitul G20 de la Londra, intr-un context marcat de dispute legate de protectionism si de turbulentele financiare din estul Europei, informeaza agentia NewsIn, citand AFP.

Cancelarul german Angela Merkel ii va primi pe omologii sai si pe ministrii de finante din celelalte tari europene din G20 (Franta, Marea Britanie si Italia), dar a invitat si Spania si Olanda. Republica Ceha, care detine presedintia UE, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) sunt de asemenea reprezentate.

Reuniunea de la Berlin va permite luarea unor decizii legate de masurile avute in vedere pentru reformarea finantelor internationale, "pentru a merge uniti si cu multe ambitii la Londra", unde presedintele american Barack Obama va face primii pasi pe scena mondiala, a precizat sambata cancelarul german.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a subliniat ca trebuie adoptate "raspunsuri adevarate" in privinta reglementarii pietelor financiare.

UE are nevoie sa stranga randurile, comenteaza AFP, dupa ce planurile de sustinere a sectorului auto adoptate de Franta, Spania si Italia au starnit reactii negative la Berlin si Bruxelles.

In privinta unei reforme a arhitecturii financiare mondiale, Marea Britanie pare sa aiba rezerve legate de reglementarea fondurilor speculative (hedge funds). In schimb, Parisul si Berlinul vor sa se ajunga la decizii concrete pe acest subiect, dar si in legatura cu paradisurile fiscale.

Degradarea rapida a situatiei bancilor din Europa de Est si amenintarile care planeaza din aceasta cauza asupra bancilor occidentale va fi de asemenea discutata, potrivit unei surse guvernamentale germane.

Cele mai importante 20 de economii ale lumii se vor reuni in 2 aprilie la Londra pentru a progresa pe tema reformei arhitecturii financiare mondiale.

Unele state din UE, precum Marea Britanie, par sa doreasca extinderea discutiilor asupra altor subiecte, precum relansarea economica, comertul sau finantarea luptei impotriva schimbarii climatice, a mentionat un diplomat european.

In acest caz, marele risc ar fi sa se treaca pe langa principala misiune a G20, care consta in gasirea de remedii durabile la criza financiara care zguduie economia mondiala, a adaugat diplomatul.

Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Alarmă în Londra: Doi cai din armata britanică au scăpat liberi pe stradă. O persoană a fost rănită FOTO/VIDEO
Autorităţile din capitala britanică au anunțat miercuri, 24 aprilie, că mai mulți cai, între care unul plin de sânge, au fost scăpaţi de sub control în Londra şi cel puţin o persoană...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#summit, #G20, #finantele mondiale, #acord intre europeni, #Londra , #stiri externe