Summitul G8, care s-a incheiat vineri la Aquila, ar putea fi unul dintre ultimele, dupa ce presedintele american Barack Obama a cerut deschiderea acestui club exclusivist al tarilor bogate catre economiile emergente, comenteaza AFP.
Intrebat despre pertinenta G8, pusa sub semnul intrebarii de ridicarea unor noi puteri, precum China, Obama a raspuns ca, din punctul sau de vedere, o evolutie buna este in curs si ca, la finalul acesteia, va putea fi gasita "formula buna". "Formatul bun este o problema pe care o vom dezbate", a explicat presedintele american. "Un lucru la care aspir este scaderea numarului de summituri", a adaugat el.
La Aquila, Statele Unite, Japonia, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia si Rusia este posibil sa se fi aflat pentru prima data unele in fata altora. Acest club exclusivist, format in anii '70, dupa socurile petroliere, pentru a coordona mai bine politicile economice ale tarilor democratice si industrializate, este subminat de economiile emergente, precum China, Brazilia si India.
"Faptul ca exista continente intregi, precum Africa sau America Latina, ce nu sunt reprezentate in marile forumuri internationale si in aceste organizatii in care se iau decizii nu va functiona", a avertizat presedintele american.
Pozitia lui Obama este impartasita de numerosi lideri, precum presedintele francez Nicolas Sarkozy sau cancelarul german Angela Merkel. Aceasta din urma a dat asigurari, intr-o conferinta de presa organizata vineri, ca participantii la summit au discutat aprofundat formatul in care vor trebui discutate in viitor problemele internationale. Merkel "asteapta o decizie anul viitor", a adaugat ea.
Urmeaza un G14?
Si Sarkozy a sugerat acelasi lucru: "Exista un G8, un G5, un G6. Cu (presedintele brazilian - n.red.) Lula, am propus ca aceste grupuri sa fie stranse in G14 cat mai repede posibil". Si premierul italian Silvio Berlusconi, gazda summitului, impartaseste acelasi punct de vedere.
Astfel, noul format ar cuprinde G8, tarile emergente membre G5 (Africa de Sud, China, India, Brazilia si Mexic) si o tara invitata. Acesta este, de altfel, si formatul adoptat la reuniunea de la Aquila joi, cand tara invitata a fost Egiptul. Insa acesta exclude numeroase economii importante din Africa, America Latina, Asia si lumea araba.
Acest aspect explica ascensiunea fulminanta din ultimele luni a G20, din care fac parte G8, G5, Argentina, Australia, Indonezia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Turcia si Uniunea Europeana.
De la inceputul crizei economice, G20 a preluat fraiele, implementand, de exemplu, o reglementare a pietelor financiare. Dar acest grup extins ar putea sa intampine repede probleme. Acesta este, de exemplu, punctul de vedere al laureatului Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care cere de mult timp "un G192", care sa reuneasca toate statele membre ONU. "Sunt sustinator fervent al ONU, dar trebuie revitalizata si reformata", a spus Obama vineri.
G8 are, insa, si sustinatori: premierul japonez Taro Aso a declarat la Aquila ca acest format redus ar putea juca in continuare un rol de promotor. "Exact pentru ca avem nevoie in lumea actuala sa vorbim unui numar mai mare de tari cred ca este un motiv pentru care importanta G8 creste", a afirmat el.