Genocidul din Rwanda: Pedepsirea principalilor vinovati pierde teren?

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 15:05
4762 citiri
Genocidul din Rwanda: Pedepsirea principalilor vinovati pierde teren?
Foto: levif.be

La aproximativ doua decenii de la genocidul din Rwanda al carui debut a avut loc pe 6 aprilie 1994, rwandezii suspectati de a fi implicati in uciderea, in mai putin de patru luni, a unui million de oamani sunt inca liberi, chiar si in Belgia.

Investigatiile cu privire la suspectii ce se ascund prin Europa dureaza de ani buni, dar, de la inceputul anului 2013, incep sa fie raportate primele rezultate bune.

Astfel, la Oslo, Sadi Bugingo (47 de ani) a fost condamnat la 21 de ani inchisoare pentru complicitate la masacrarea unui million de etnici tutsi, potrivit Le Vif.be

In Tarile de Jos, olandeza de origine rwandeza, Yvonne Basebya (66 de ani) a fost pedepsita la sase ani inchisoare pentru incitare la genocid. Un prim proces s-a anuntat si in Suedia, pentru luna mai, cel al lui Stanislas Mbanenande.

Acesta este acuzat, mai ales, ca a participat la masacrul de pe stadionul Kybuye, unde mii de etnici tutsi se refugiasera acolo.

In Belgia, considerata pionier in acest domeniu, un al cincilea proces ar trebui sa aiba loc in 2014. Este vorba de un "mega-dosar" in care sunt implicati sapte rwandezi, dintre care cinci arestati in 2011, dar pusi in libertate sub cautiune in 2012.

Daca justitia isi urmeaza cursul in Europa, nu la fel se poate vorbi despre alte parti ale lumii. Noua suspecti, considerati a fi creierele genocidului din 1994 de catre Tribunalul Penal International pentru Rwanda, sunt mereu fugari, mai ales in Africa, si cautati prin Interpol.

Printre ei, Felicien Kabuga, denumit si "finantatorul genocidului", cel care a incurajat exterminarea prin Radio Mille Collines, in calitate de presedinte, Protais Mpiranya, maior al Fortelor Armate din Rwanda (despre care se presupune ca s-ar afla in Zimbabwe) sau chiar Augustin Bizimana, ministrul Apararii in guvernul interimar din 1994, ce ar fi incitat direct la masacrul de acum 19 ani.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ucraina mulțumește pentru noul ajutor militar al SUA, dar insistă cu un avertisment: ”Era păcii în Europa s-a încheiat”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA, dar avertizează, într-un interviu pentru The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor...
#Rwanda, #genocid, #suspecti, #anchete, #Europa, #Africa , #stiri externe