Georgia a semnat armistitiul

Vineri, 15 August 2008, ora 22:30
4481 citiri
Georgia a semnat armistitiul

Dupa o saptamana de confruntari, Tbilisi a semnat armistitiul in conflictul cu Rusia, a anuntat vineri presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-o conferinta comuna cu secretarul american Condoleezza Rice.

Pe de alta parte, prin vocea lui Rice, Statele Unite au cerut retragerea truperlor ruse.

Analistii sustin ca acest conflict a fost planuit cu mult timp inainte. Atacul georgian asupra enclavei separatiste Osetia de Sud in noaptea de 7 spre 8 august pare sa fi luat prin surprindere o mare parte a comunitatii internationale, care era cu ochii indreptati spre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Dar, la o privire mai atenta, ambele parti incepusera de mult timp sa se ghideze dupa proverbul latinesc "Si vis pacem, para bellum" (Daca vrei pace, pregateste-te pentru razboi), comenteaza Reuters.

Pentru presedintele georgian Mihail Saakasvili, lucrurile sunt clare: Rusia nu a lasat Georgiei de ales, a obligat-o sa lanseze aceasta operatiune prin provocari repetate. Fortele georgiene au "deschis focul la Thinvali" in 8 august, "dupa ce timp de mai multe zile, membri ai trupelor georgiene de mentinere a pacii si populatiei civile au fost ucisi", a afirmat el vineri, intr-un interviu acordat cotidianului Kommersant.

Interventia rusa care a urmat era premeditata "de mai multe luni", a acuzat el. Au existat "pregatiri minutioase pentru razboi" si "momentul a fost ales in mod stralucit: in timpul Jocurilor Olimpice", a spus Saakasvili, subliniind ca rusii au construit in acest scop "toate infrastructurile necesare interventiei atat in Abhazia, cat si in Osetia de Sud".

De asemenea, anlistii sustin ca urmatoarea tinta a Rusiei ar putea fi Ucraina, avand in vedere faptul ca Federatia Rusa doreste sa impiedice aderarea la NATO a Georgiei si a Ucrainei si sa instaleze la Tbilisi si Kiev conduceri pro-Kremlin, in locul celor actuale.

De la inceputul conflictului, 74 de soldati rusi au fost ucisi si 171 raniti. La randul sau, Georgia a anuntat 175 de victime, majoritatea civili.

Totodata, 5 jurnalisti murit in urma conflictului din Caucaz. Vineri o prezentatoare a unei televiziuni din Georgia a fost impuscata in timp ce transmitea in direct din orasul Gori. Jurnalista a continuat transmisia desi fusese ranita la mana stanga.

Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Aliatul lui Putin amenință cu apocalipsa nucleară: "O vorbă necugetată, o singură mişcare ar putea provoca un conflict armat"
Dacă Rusia va continua să fie presată de Occident, am putea fi martorii unei apocalipse nucleare, a avertizat joi, 25 aprilie, într-un discurs rostit la Minsk, preşedintele Belarusului,...
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
#Georgia, #semnare, #armistitiu, #Rusia, #conflict, #Condoleeza Rice, #Mihail Saakasvili , #stiri externe