Georgia, ingrijorata de decizia Rusiei privind Abhazia si Osetia

Miercuri, 16 Aprilie 2008, ora 19:50
1008 citiri
Georgia, ingrijorata de decizia Rusiei privind Abhazia si Osetia

Georgia a declarat miercuri ca masurile luate de Rusia in privinta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud sunt contrare dreptului international si duc la "o legalizare a anexarii de facto" a celor doua regiuni, relateaza Reuters.

"Acest act poate fi privit de partea georgiana doar ca o legalizare a procesului de anexare de facto care are loc in cele doua regiuni georgiene", a spus ministrul de Externe, David Bakradze.

"Guvernul rus a primit instructiunea de a coopera cu autoritatile de facto din Abhazia si Osetia de Sud, inclusiv de a organiza o cooperare in materie de comert si economie, in domeniul social si al stiintei", a adaugat Bakradze.

Si inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, s-a declarat "ingrijorat" de decizia Moscovei.

"Suntem ingrijorati de aceste decizii unilaterale, am sustinut mereu integritatea teritoriala a Georgiei", a declarat purtatorul sau de cuvant al lui Solana, Cristina Gallach. Aceasta a precizat ca liderul georgian Mihail Saakasvili l-a contactat personal pe Solana in legatura cu aceasta problema.

Presedintele georgian a convocat de urgenta, in urma anuntului Moscovei, o reuniune a consiliului de securitate al tarii.

In 21 martie, Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului rus, a adoptat o declaratie care cere administratiei ruse sa isi revada pozitia in ceea ce priveste conflictele din Abhazia si Osetia de Sud, care isi revendica independenta fata de Tsilisi. Deputatii invitau in special la "accelerarea procesului obiectiv care conduce la suveranitatea Abhaziei si Osetiei de Sud, pana la recunoasterea independentei lor, respectand vointa populatiei".

Republicile secesioniste Abhazia si Osetia de Sud si-au proclamat independenta dupa caderea URSS, in urma unor razboaie cu Georgia. Ales in 2004, presedintele Mihail Saakasvili a promis ca va restabili autoritatea tarii asupra regiunilor separatiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Rusia își concentreză atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi. Preşedinta Comisiei Europene: „A încercat să ne destabilizeze”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a...
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Viktor Orban: ”Ungaria vrea să stea departe de războiul din Ucraina. Nu e al nostru”
Ungaria nu se va implica de nicio parte a războiului dintre Rusia şi Ucraina, cât timp are un "guvern naţional", a declarat prim-ministrul Viktor Orban într-un interviu vineri la radioul...
#saakasvili, #Georgia, #Abhazia, #osetia, #Rusia , #stiri externe