Temeri în mai multe capitale europene după ce liberalul Christian Lindner a primit postul de ministru de Finanțe în guvernul de la Berlin

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 23:49
5401 citiri
Temeri în mai multe capitale europene după ce liberalul Christian Lindner a primit postul de ministru de Finanțe în guvernul de la Berlin
Christian Lindner noul ministru de finante al Germaniei/ FOTO: Facebook

Succesorul Angelei Merkel, social-democratul Olaf Scholz, va prelua oficial postul de cancelar peste câteva zile, după ce a încheiat miercuri un acord de coaliție cu Verzii și Liberalii. Christian Lindner este una dintre senzațiile acestei noi echipe: liderul liberalilor și-a asigurat mult râvnitul Minister al Finanțelor.

Deși partidul său s-a clasat doar pe locul patru la alegerile generale din septembrie, Lindner a obținut ceea ce și-a dorit de la început: cheile trezoreriei. Un real succes pentru acest domn elegant de 40 de ani, pasionat de mașini luxoase...

Este salvatorul Partidului Liber Democrat (FDP), dar și un antreprenor... mediocru – primul său start-up, susținut din bani publici, este un fiasco pe care adversarii săi nu încetează să îl reamintească, notează RFI.

În Germania, o țară în care economia contează mai mult decât armata sau diplomația, postul de ministru de finanțe este unul strategic. Este cel mai puternic minister din guvern, iar puterea lui depășește cu mult granițele naționale, căci ministrul se poate impune asupra restului zonei euro. Așa cum a făcut Wolfgang Schaüble în trecut cu Grecia în timpul crizei. Lindner este oarecum moștenitorul său ideologic, deoarece se definește drept un puternic susținător al ortodoxiei bugetare.

Îngrijorare în Europa

„Reprezintă un pericol mortal pentru Europa, mai rău decât Rusia”, prezice laureatul premiului Nobel în economie, americanul Joseph Stiglitz, într-un articol publicat de recunoscutul cotidian german de centru-stânga, Die Zeit.

Presa europeană relatează de săptămâni întregi dezbateri aprinse cu privire la posibila numire în funcție a lui Christian Lindner. El însuși a alimentat temerile partenerilor săi din sudul Europei, declarând acum câteva zile că “Germania trebuie să garanteze stabilitatea în fața riscului de inflație”.

Un francez, expert în afacerile Bruxelles-ului, susține că numirea sa la finanțe este o problemă pentru Paris. Contrar lui Olaf Scholz, care a ocupat funcția din 2017, este greu să ni-l imaginăm pe Christian Lindner acceptând un nou plan de redresare europeană finanțat prin datorii colective, pe modelul revoluționar al celui care a fost propulsat vara trecută pe fondul crizei economice generate de Covid.

Christian Lindner vrea deficit public de maxim 3%

Christian Lindner se declară în favoarea aplicării stricte a Tratatului de la Maastricht, cu un deficit public de maximum 3%.

Această regulă, precum și cea a îndatorării până la maximum 60% din PIB, au fost suspendate în perioada pandemiei, iar Comisia va prezenta în lunile următoare o reformă a acestui pact de stabilitate considerat nepotrivit pentru promovarea creșterii. Dezbaterea promite să fie aprinsă, mai ales în condițiile în care comisarul italian Paolo Gentiloni care este clar în favoarea relaxării ei.

Înainte de a dezbate la Bruxelles și de a găsi o cale de mijloc cu partenerul său francez, prima dispută care îl așteaptă pe noul demnitar de la Berlin va fi una internă: va trebui să lupte cu noul său coleg de la Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei, Robert Habeck, liderul Verzilor, care pledează în favoarea cheltuielilor și împrumuturilor pentru a accelera tranziția energetică.

Dar nu au de ales: cele trei partide s-au angajat să revină la limitările bugetare care restrâng datoriile Germaniei la 0,35% din PIB; prin urmare, vor trebui să găsească soluții pentru a suporta posibila creștere a cheltuielilor publice.Verzii au visat să câștige Finanțele, dar în cele din urmă acesta va fi predat liberalilor, apărători ai ortodoxiei bugetare stricte.

Liderul liberal Christian Lindner întruchipează exact schimbarea în continuitate.

”Scopul primului guvern post-Merkel este ambițios: 80% din electricitate va trebui să fie produsă din surse regenerabile în opt ani. În plus, cea mai mare economie din Europa vrea să funcționeze din 2030 fără nuclear sau cărbune, scrie Le Figaro.

Totuși, liberalii nu sunt pregătiți să accepte orice. Nu a fost o coincidență că au mutat portofoliul Transporturilor de la ecologiști pentru a gestiona sectorul auto extrem de sensibil, coloana vertebrală a economiei germane”.

Și Spania este îngrijorată de perspectiva liberalului Christian Lindner ca ministru de finanțe: „Acesta este un mesaj către cele 27 de state membre că a venit timpul să ne gândim la o revenire la ortodoxia economică. Există motive de îngrijorare la Madrid”.

Cotidianul italian La Repubblica este de părere că Germania trebuie să-și redefinească misiunea într-o lume complet diferită de cea de după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai presus de toate, viitorul guvern german nu se poate limita să acționeze ca un gardian inflexibil al tratatelor europene în numele economiei, când astăzi soarta Europei pare să depindă irevocabil de primatul geopoliticii.”

Acordul de coaliție al „guvernului semnafor“ -compus din social-democarați, liberali și verzi- solicită o protecție „eficientă” a valorilor fundamentale ale UE, ceea ce necesită o utilizare „mai rapidă și mai coerentă” a tuturor instrumentelor. disponibile Comisiei Europene în fața atacurilor din unele state membre precum Ungaria și Polonia.

În ceea ce privește Pactul de Stabilitate, care guvernează datoriile și deficitele publice, a cărui reformă va fi decisă în 2022, contractul spune că și-a arătat flexibilitatea în trecut și că „trebuie să devină mai simplu și mai transparent pentru a-și consolida aplicarea”.

Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Spionajul rus se întoarce la practicile din perioada Războiului Rece în Europa
Experții din domeniul apărării spun că Moscova își îmbunătățește rapid operațiunile de informații după invazia din Ucraina. Atacul de săptămâna trecută, crud și violent,...
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
România marchează cea mai mare rată a inflației din UE pentru a două lună consecutiv
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, ţara cu cea...
#Germania, #ministru de Finante, #liberali, #Christian Lindner, #Europa, #deficit public , #stiri externe