Germania vrea o asociere UE - Ucraina

Luni, 21 Iulie 2008, ora 20:12
675 citiri
Germania vrea o asociere UE - Ucraina

Un eventual acord de asociere intre Uniunea Europeana si Ucraina a fost sustinut luni de cancelarul german Angela Merkel, care a exclus insa aderarea acestei tari in viitorul foarte apropiat, subliniind ca subiectul nu figureaza "pe ordinea de zi".

"Noi, germanii, am putea foarte bine sa consideram ca acordul (care va fi discutat in septembrie intre UE si Kiev) nu va fi doar un acord de parteneriat consolidat, ci un acord de asociere", a declarat Angela Merkel, la incheierea unei discutii cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, la Kiev, relateaza AFP.

Acest nou document, care va fi discutat la urmatorul summit Ucraina-UE in Franta, la inceputul lunii septembrie, va apropia Kievul de Cele 27 de tari membre, insa nu va duce automat la o aderare, a spus Merkel.

"Inseamna ca un progres a fost facut, insa nici nu presupune aderarea automata" la UE, a subliniat ea. "Aceasta chestiune (a aderarii automate) nu figureaza pe ordinea de zi", a adaugat ea.

Situatia din cadrul UE exclude momentan orice noua extindere, a spus cancelarul german. "I-am spus presedintelui ca nu fac parte dintre cei care fac promisiuni pe care apoi nu le respecta", a adaugat ea.

Merkel a reiterat sustinerea pentru aderarea Ucrainei la NATO la un moment dat, insa nu a precizat daca Berlinul, care s-a opus in aprilie acordarii statutului de tara candidata acestei tari, si-ar putea schimba pozitia si ar sustine o asemenea decizie incepand din luna decembrie, asa cum Kievul spera.

"Ucraina va deveni membra NATO. Decizia a fost luata la summitul NATO de la Bucuresti", din luna aprilie. "Nu se poate ca tari care nu sunt membre NATO si altele decat Ucraina sa discute despre aceasta chestiune", a adaugat ea, referindu-se evident la Rusia.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#acord asociere, #Uniunea Europeana, #Ucraina, #Angela Merkel, #sustinere , #stiri externe
Comentarii
S
stapanul1940
rank 1
evident mai sunt mici probleme, precum teritoriile romanesti... si cele rusesti...