Ghimpu ameninta ca dizolva Parlamentul, daca ramane in vigoare actuala Constitutie

Joi, 18 Martie 2010, ora 13:29
855 citiri
Ghimpu ameninta ca dizolva Parlamentul, daca ramane in vigoare actuala Constitutie

Presedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu a declarat ca nu vede nimic nou in recomandarile Comisiei de la Venetia privind necesitatea reformei constitutionale in vederea depasirii impasurilor politice si ca dizolvarile frecvente ale legislativului nu sunt binevenite pentru dialogul politic.

"Nu este nimic nou in aceste recomandari generale. Eu am spus tot timpul ca, daca ramane in vigoare Constitutia actuala, eu dizolv Parlamentul. Noi nu dorim sa ne confruntam cu Europa. Dorim sa mergem pe cale democratica, constitutionala, intrucat ne-am asumat un viitor european al Republicii Moldova", a afirmat Mihai Ghimpu, dupa consultarile pe care liderii Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) le-au avut miercuri seara, relateaza Info-Prim Neo.

In cadrul dialogului, membri coalitiei de guvernare de la Chisinau au decis sa continue consultarile privind modificarea Constitutiei si posibilitatea organizarii unui referendum national.

La finalul intrevederii, Ghimpu a declarat presei ca in prezent AIE discuta doua probleme: noua Constitutie si referendumul, pe de o parte, si recomandarile Comisiei de la Venetia, pe de alta. El a mentionat ca AIE nu a luat o decizie finala, iar liderii coalitiei au decis sa continue consultarile.

Mai mult, consultarile privind modificarea Constitutiei vor continua si in urmatoarele luni, cand la Chisinau vor veni oficiali europeni. Presedintele interimar al R. Moldova a anuntat ca in perioada 23-25 martie la Chisinau se va afla noul presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, iar la inceputul lunii aprilie vor veni intr-o vizita de documentare raportorii pentru Republica Moldova a Comisiei de Monitorizare a APCE, Josette Durrieu si Egidius Vareikis.

Intrebat daca AIE va sustine in continuare ideea unui referendum, Mihai Ghimpu a spus ca a aparut o problema, dar spera ca solutia va fi gasita. "Daca va continua criza constitutionala, se va aprofunda si criza politica si economica, in saracia pe care o avem noi. Alte alegeri anticipate pentru Republica Moldova ar fi o catastrofa. Daca deja trebuie sa vorbim despre alegeri anticipate si ele vor fi peste un an, este o nenorocire pentru noi, in situatia in care ne aflam. Noi trebuie sa mentinem situatia ca oamenii sa primeasca pensiile si salariile la timp si sa relansam economia", a spus Ghimpu, care detine si functia de presedinte al Parlamentului.

Constitutia cere anticipate

Republica Moldova ar trebui sa organizeze anul acesta alegeri anticipate, potrivit actualei Constitutii, dupa ce Parlamentul de la Chisinau a esuat anul trecut, de doua ori consecutiv, sa aleaga presedintele tarii. In cazul modificarii Constitutiei, alegerile anticipate ar fi putut fi evitate, daca noua lege fundamentala ar fi schimbat modul de alegere a presedintelui. In prezent, presedintele trebuie ales de catre deputati, cu minim 61 de voturi din 101 posibile. Actuala coalitie aflata la guvernare detine in Parlament 53 de mandate, iar opozitia comunista 48 de mandate.

Comisia de la Venetia a recomandat ulterior, intr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Chisinau, ca Parlamentul Republicii Moldova trebuie dizolvat si trebuie organizate alegeri parlamentare anticipate.

"In R. Moldova, Parlamentul poate fi dizolvat nu doar in cazul incapacitatii de a investi Guvernul, dar chiar si daca acesta esueaza in a alege presedintele tarii. Dizolvarea Parlamentului este in detrimentul stabilitatii, dar, daca acesta nu reuseste sa aleaga un presedinte, Legislativul trebuie sa dizolvat", se precizeaza in documentul institutiei europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Mihai Ghimpu Republica Moldova, #dizolva Parlament modificare Constitutie , #stiri externe