Ghimpu multumeste Romaniei ca a ramas constant alaturi de R. Moldova

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 11:10
1301 citiri
Ghimpu multumeste Romaniei ca a ramas constant alaturi de R. Moldova
Foto: Itar Tass

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu, a cerut scuze marti Romaniei si romanilor pentru calomniile si actiunile fostei guvernari comuniste intreptate impotriva statului vecin si a multumit Bucurestiului pentru ca a ramas constant alaturi de Republica Moldova.

In cadrul receptiei oferite de Ambasada Romaniei la Chisinau de Ziua Nationala a Romaniei, Mihai Ghimpu a mai declarat, in discursul de felicitare, ca schimbarea de la Chisinau este una ireversibila si ca venirea la guvernare a coalitiei democratice va inseamna si refacerea definitiva a relatiilor bilaterale dintre Republica Moldova si Romania.

La receptie a participat si premierul Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat, dar si presedintele de onoare a Partidului Democrat, Dumitru Diacov. Este pentru prima data in ultimii noua ani cand la receptia data de Ambasada Romaniei participa si conducerea de varf a Republicii Moldova. Pe perioada guvernarii comuniste la receptie de obicei participau doar cativa deputati comunisti, fara insa sa adreseze vreun mesaj de salut organizatorilor.

Primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a decis chiar sa organizeze, de 1 decembrie, un concert festiv in centrul Chisinaului si chiar daca acesta a fost prilejuit, oficial, de inaugurarea bradului de Craciun, a fost evident ca autoritatile locale au dorit astfel sa sarbatoreasca si Ziua Nationala a Romaniei.

Marti a fost inaugurata la Chisinau, in fata Muzeului national de istorie, si Lupoaica cu Romulus si Remus, dupa ce ani de zile soclul monumentului a stat gol in fata muzeului, iar lupoaica a zacut dezmembrata dupa ce a fost scoasa, in perioada guvernarii comuniste, pentru restaurare. Inaugurarea a avut loc cu participarea presedintelui Parlamentului si sefului interimar al statului, Mihai Ghimpu.

Tot in 1 decembrie, Mihai Ghimpu, a constituit o comisie pentru reforma constitutionala, initiind astfel de facto, de Ziua Nationala a Romaniei, elaborarea unei noi Constitutii a Republicii Moldova, care sa prevada alegerea directa a presedintelui de catre popor si, asa cum a spus Mihai Ghimpu ca si-ar dori, sa spuna clar ca limba oficiala vorbita in Republica Moldova este limba romana.

Mihai Ghimpu i-a felicitat pe presedintele roman Traian Basescu, dar si pe presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, Mircea Geoana si Roberta Anastase, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Mihai Ghimpu Republica Moldova, #Mihai Ghimpu Romania, #Mihai Ghimpu , #stiri externe
Comentarii
U
UN OM DE RIND
rank 1
na-i pt ce ,fratoiare ,o buna mama e todeauna alaturi de fii ei rataciti
T
Tarski
rank 1
Moldovenii sint cumeni pecenegi din asia si volohii sint migratori din arabia,sint frati cu mamelucii din Egipt