Ghimpu: Presedintele Republicii Moldova ar putea fi ales dupa 11 noiembrie

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 19:48
928 citiri
Ghimpu: Presedintele Republicii Moldova ar putea fi ales dupa 11 noiembrie
Foto:2009.md

Presedintele Parlamentului de la Chisinau, Mihai Ghimpu (foto), a declarat joi ca seful statului poate fi ales si dupa data de 11 noiembrie, cand expira termenul de la declarare a functiei ca fiind vacanta.

"Este important ca pana la aceasta data sa fie initiata procedura de alegere a sefului statului", a declarat Ghimpu citat de Jurnal de Chisinau

Primul tur de scrutin ar putea avea loc la 9 sau 10 noiembrie, dar presedintele ar putea fi ales in turul doi. Sau exista o alta posibilitate, Parlamentul a initiat alegerea presedintelui Republicii Moldova, dar candidatii renunta la candidatura. Cu ce este vinovat Parlamentul in acest caz?, a intrebat Ghimpu.

Mihai Ghimpu a mai spus ca, atunci cand a fost modificata Constitutia si Republica Moldova a fost transformata in republica parlamentara, nu s-a tinut cont de aspectul juridic al problemei, iar din acest motiv s-a ajuns la acest impas.

Alegerea presedintelui tarii a fost amanata, iar o noua data va fi anuntata in cel mult 13 zile, au decis joi, prin vot, deputatii coalitiei parlamentare majoritare, precizeaza Info-Prim Neo.

Presedintele Republicii Moldova urma sa fie ales la 23 octombrie, dar, pentru ca a fost propusa o singura candidatura, cea a presedintelui Partidului Democrat, Marian Lupu, comisia speciala pentru organizarea scrutinului a solicitat plenului Parlamentului sa amane procedura, pe motiv ca un aviz al Curtii Constitutionale spune ca trebuie respectat principiul concurentei.

Astfel, timp de 10 zile, comisia va primi, va examina si va inainta propuneri privind modificarea si completarea Legii cu privire la procedura de alegere a presedintelui R. Moldova. Hotararea mai prevede ca, in termen de trei zile dupa inregistrarea modificarilor la procedura de alegere a sefului statului, comisia va propune Parlamentului o noua data pentru scrutin.

Deputatul Ion Plesca, presedintele comisiei speciale, a mentionat ca modificarile propuse vor debloca situatia, astfel incat vor fi inlaturate toate ambuiguitatile din legislatia in vigoare. La randul sau, deputatul comunist Vladimir Turcan a recomandat ca primul tur al alegerilor, programt pentru 23 octombrie, sa fie considerat esuat si sa se desfasoare al doilea tur, in 15 zile. In acelasi timp, reprezentantii Partidului Comunistilor i-au cerut candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana, Marian Lupu, sa se retraga din cursa pentru presedintie si au amenintat, din nou, cu alegeri anticipate.

Conform deciziei Parlamentului, procedura de alegere a presedintelui R. Moldova trebuia sa aiba loc la 23 octombrie. Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana sustin ca Marian Lupu va ramane candidatura coalitiei parlamentare majoritare, iar Partidul Comunistilor, formatiunea parlamentara de opozitie, a declarat in repetate randuri ca nu va propune nicio candidatura la functia de sef al statului.

Constitutia R. Moldova prevede ca alegerile prezidentiale trebuie desfasurate in cel mult doua luni de la declararea vacantei functiei, in cazul acesta, pana la 11 noiembrie. AIE are doar 53 de voturi in Parlament, iar pentru alegerea sefului statului este nevoie de 61 de voturi, ceea ce inseamna ca partidele aflate in prezent la guvernare ar mai avea nevoie de opt voturi de la opozitia comunista pentru a-si impune propriul candidat la presedintie. Daca grupul parlamentar al Partidului Comunistilor nu va vota presedintele, asa cum a declarat, atunci Parlamentul ales la 29 iulie va fi dizolvat si se vor organiza din nou alegeri parlamentare anticipate, nu mai devreme insa de anul viitor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegere presedinte Moldova, #Ghimpu alegeri presedinte, #presedinte Republica Moldova , #stiri externe