Gordon Brown implineste un an de guvernare cu esecuri

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 13:58
705 citiri
Gordon Brown implineste un an de guvernare cu esecuri

Premierul britanic Gordon Brown a suferit o infrangere umilitoare intr-un scrutin legislativ organizat pentru un loc liber in Parlament, ultimul dintr-o serie de esecuri, care intervine exact la un an de la investirea sa in functie.

Primul an la guvernare al lui Brown, care i-a urmat in functie lui Tony Blair, a fost dezastruos, iar popularitatea fostului ministru de Finante al lui Blair este in scadere de cand s-a opus alegerilor anticipate, in octombrie 2007, informeaza, vineri, Reuters.

Dupa ce a fost acuzat de nehotarare in ceea ce priveste alegerile, Brown a avut de pierdut si in urma unei reforme fiscale esuate si a ingrijorarii legate de o prabusire a pietei imobiliare.

Candidatul laburistilor pentru a reprezenta circumscriptia Henley-on-Thames, din apropiere de Londra, in Parlament s-a clasat al cincilea in alegerile de joi.

El a obtinut numai 3,1% din voturi, fiind depasit chiar si de candidatii Verzilor si formatiunii de extrema-dreapta Partidul National Britanic. In urma cu trei ani, laburistii obtinusera 14,7% din voturi in aceasta circumscriptie.

Partidul Conservator, de opozitie, si-a pastrat astfel locul in Parlament, obtinand 57% din sufragii.

Alegerile au fost convocate dupa ce conservatorul Boris Johnson a demisionat din Legislativ, cand a fost ales primar al Londrei, luna trecuta.

Pe langa pierderea Londrei, laburistii au inregistrat cel mai prost rezultat la alegerile locale din istorie.

Un sondaj publicat, vineri, in cotidianul Daily Telegraph arata ca doua treimi din electoratul britanic il considera pe Brown o piedica pentru Partidul Laburist.

Potrivit unui sondaj YouGov publicat de cotidianul Daily Telegraph, numai 16% dintre persoanele chestionate cred ca laburistii vor castiga urmatoarele alegeri generale, in timp ce 67% apreciaza ca vor asista la o victorie a conservatorilor.

"Niciodata in istorie nu s-a mai prabusit un premier atat de mult, atat de repede", comenteaza Anthony King, profesor de stiinte politice la Universitatea Essex.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Alegeri prezidențiale în Macedonia de Nord. Actualul președinte ar putea să piardă puterea
Aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni din Macedonia de Nord sunt aşteptaţi miercuri la vot pentru a alege viitorul preşedinte al ţării, transmit AFP şi DPA. Secţiile de votare s-au...
#alegeri, #Marea Britanie, #esec, #Gordon Brown , #stiri externe