Guvernele Romaniei si Ungariei se reunesc pentru a patra oara in sedinta comuna

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 21:30
1343 citiri
Guvernele Romaniei si Ungariei se reunesc pentru a patra oara in sedinta comuna

Guvernele Romaniei si Ungariei se reunesc marti, la Szeged, in cea de-a patra sedinta comuna, pe agenda discutiilor figurand proiecte precum calea ferata de mare viteza Budapesta - Bucuresti - Constanta, proiectul Nabucco si fluidizarea traficului la frontiera comuna.

Linia de cale ferata de mare viteza Budapesta - Bucuresti - Constanta este o continuare a liniei care leaga Paris de Viena. Proiectul a fost discutat si la sedinta de anul trecut a celor doua guverne, cand a fost semnata o declaratie comuna prin care partile au convenit realizarea acestuia.

Studiul de prefezabilitate pentru calea ferata de mare viteza urmeaza sa fie elaborat pana in luna martie 2009, a declarat saptamana trecuta secretarul de stat din Secretariatul General al Guvernului (SGG), Attila Cseke.

Potrivit lui Cseke, pentru accesarea de fonduri UE in vederea realizarii liniei de cale ferata este necesara participarea a trei state membre la proiect. El a declarat ca au avut deja loc intalniri intre ministerele de resort din Romania, Ungaria si Austria, dar si intre reprezentantii societatilor de cale ferata din cele trei state.

Autoritatile din Romania, Ungaria si Austria au convenit sa puna la punct un plan de actiune pentru accesarea fondurilor UE in scopul intocmirii studiului de prefezabilitate. Cele trei parti au stabilit ca Romania sa conduca proiectul.

Romania si Ungaria vor prezenta in cadrul sedintei si stadiul realizarii altor proiecte comune de infrastructura rutiera, precum coridorul IV Paneuropean, autostrada Bors-Brasov, drumul expres Vaja - Petea - Satu Mare - Baia Mare, dar si stadiul punctelor de jonctiune a autostrazilor din cele doua tari. Cele doua state doresc, de asemenea, sa puna in practica un procedeu de vanzare a rovignetelor romanesti pe teritoriul Ungariei si a celor ungare pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste cooperarea in domeniul energetic, in sedinta de guvern va fi prezentat stadiul realizarii proiectului Nabucco (in cadrul caruia Romania este reprezentata de Transgaz, iar Ungaria de compania MOL), dar si stadiul proiectelor ce vizeaza interconectarea conductei de gaz Arad - Szeged si a retelelor de linie electrica aeriana Oradea - Bekescsaba.

Guvernele Romaniei si Ungariei s-au reunit pentru prima data in sedinta comuna in anul 2005, la Bucuresti. in anul 2006 s-au reunit la Budapesta, iar in 2007 la Sibiu. Organizarea unor sedinte de Guvern comune a reprezentat o premiera in relatiile bilaterale romano-ungare.

Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Cea mai valoroasă sportivă a României, înainte de provocarea din Ungaria: ”Eu voi fi iarăși în două curse”
Canotoarea Simona Radiş, considerată cea mai valoroasă sportivă a României în 2023, a declarat, luni, la Complexul Sportiv Naţional ''Elisabeta Lipă'' de la Snagov, că de abia aşteaptă...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#sedinta, #comuna, #guverne, #Romania, #Ungaria , #stiri externe