Guvernul ceh isi cere scuze pentru "farsa" cu tarile UE

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 14:48
1301 citiri
Guvernul ceh isi cere scuze pentru "farsa" cu tarile UE
Foto: TimesOnline

Vicepremierul ceh Alexandr Vondra a prezentat joi scuze "celor care s-au simtit ofensati" de controversata sculptura Entropa.

Alexandr Vondra s-a declarat gata sa retraga modulul bulgar, care a provocat proteste oficiale din partea Sofiei, relateaza AFP.

"Sunt constient ca este posibil ca unii sa se fi simtit ofensati si as vrea sa le prezint scuzele mele", a declarat vicepremierului, a carui tara detine presedintia UE, intr-o conferinta de presa organizata in fata lucrarii instalate in interiorul sediului Consiliului UE de la Bruxelles.

Intrebat despre posibila retragere a modulului ce reprezinta Bulgaria drept tara toaletelor turcesti, Vondra a adaugat: "Cer scuze Bulgariei".

Adresandu-se apoi ambasadorului Bulgariei la UE, prezent la conferinta, el a precizat: "Suntem gata de dialog: daca va mentineti cererea (de retragere a modului bulgar), vom face cu siguranta acest lucru".

Vondra nu a vorbit insa despre posibilitatea de a indeparta cu totul sculptura, desi s-a declarat socat sa afle ca artistul plastician ceh David Cerny nu a respectat caietul de sarcini.

Artistul realizase el insusi mare parte din lucrare, in loc sa incredinteze cate unui fragment altor artisti din tari membre UE.

Sculptura monumentala, formata din 27 de module corespunzatoare celor 27 de state membre UE, a fost instalata la inceputul saptamanii la sediul Consiliului UE de la Bruxelles de catre presedintia ceha a UE.

Reprezentarea a numeroase tari a fost considerata provocatoare, dar numai Bulgaria a protestat oficial.

La Bratislava, un partid nationalist care face parte din guvern a protestat fata de prezentarea Slovaciei ca un carnat invelit in drapelul Ungariei vecine.

In acest puzzle, Franta poarta insemnul "In greva", Luxemburgul este "de vanzare", Spania este acoperita de betoane, iar Marea Britanie, eurosceptica, lipseste de pe harta.

Germania este acoperita de tronsoane de autostrazi in miscare, care din unele unghiuri par sa contureze o svastica, iar Danemarca este prezentata ca un joc Lego ale carui piese formeaza, in opinia unora, caricatura profetului Mahomed, care a provocat revolte in lumea araba in 2005.

Autorul a respins aceste interpretari: "Nu este vorba despre nicio svastica, despre nicio caricatura".

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#David Cerny, #artist ceh, #Uniunea Europeana, #ofensa catre CE, #scuzele guvernului ceh , #stiri externe