Hamas sustine ca nu a lansat rachete din Liban

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 14:36
1374 citiri
Hamas sustine ca nu a lansat rachete din Liban

Forta ONU in Liban, FINUL, se afla joi in "stare de alerta sporita", dupa o serie de tiruri de rachete lansate din sudul Libanului asupra teritoriului israelian, pentru care este suspectat Hamas, desi un purtator de cuvant al miscarii islamiste a negat acuzatia.

Patru rachete de tip Katiusa au fost lansate joi dimineata din Liban asupra sectorului vestic al Galileei, in apropiere de orasul Nahariya si a kibutului Kabri, provocand ranirea a cinci persoane, informeaza AFP.

Un purtator de cuvant al miscarii siite libaneze Hezbollah a declarat ca nu are "nicio informatie pentru moment".

Deocamdata nu se stie cine a tras rachetele. Oficiali militari israelieni, citati de AFP, au declarat ca acestea ar fi putut fi lansate de grupari palestiniene, in replica la ofensiva din Fasia Gaza.

Insa un purtator de cuvant al Hamas din Liban a declarat ca miscarea islamista nu este responsabila pentru aceste tiruri.

"Nu putem acuza nicio factiune palestiniana si nu stim cine a lansat rachetele", a declarat Raafat Morras, purtator de cuvant la Beirtu al Hamas.

"Hamas isi continua lupta in interiorul Palestinei si urmam principiul de a nu folosi niciun teritoriu arab pentru a raspunde ocupatiei. Este o politica ferma", a spus el.

"Fundamental, ceea ce se intampla este vina Israelului, pentru ca este imposibil sa tinem sub control lumii arabe si islamice dupa masacrul din Gaza", a adaugat purtatorul de cuvant.

La randul sau, Guvernul libanez a condamnat joi tirurile de rachete vizand Israelul si le-a cerut serviciilor de securitate sa desfasoare o ancheta privind incidentul, a declarat un purtator de cuvant.

"Libanul condamna lansarea de rachete si riposa si considera ca acest act de violenta reprezinta o incalcare a Rezolutiei 1701" a ONU, care a pus capat razboiului intre Ierusalim si Hezbollahul libanez, a adaugat purtatorul de cuvant, sub acoperirea anonimatului.

"Libanul si-a luat angajamentul sa respecte aceasta rezolutie si le-a cerut autoritatilor competente sa desfasoare o ancheta", a spus el.

Surse militare anuntasera ca noi tiruri de rachete au fost lansate din sudul Libanului asupra teritoriului israelian, insa se pare ca a fost vorba de o alarma falsa. "Potrivit informatiilor noastre, este vorba de o alarma falsa", a declarat un purtator de cuvant al armatei.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul se pregătește să evacueze cei un milion de palestinieni din Rafah și a început să construiască un imens oraș de corturi pentru a găzdui refugiații. Imaginile din satelit arată...
#Hamas, #atac Liban, #lansare rachete , #stiri externe