Havel cere UE sa aiba rabdare cu fostele republici comuniste

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 21:23
840 citiri
Havel cere UE sa aiba rabdare cu fostele republici comuniste

Fostul presedinte ceh Vaclav Havel, artizan al caderii comunismului in tara sa in 1989, a cerut miercuri UE sa dea dovada de intelegere si de rabdare fata de noile state membre, foste comuniste.

Havel, presedinte cehoslovac, apoi ceh, in perioada 1989-2003, a rostit un discurs solemn in Parlamentul European de la Bruxelles, la 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, transmite AFP.

Fara sa mentioneze specific conflictul dintre presedintele ceh eurosceptic Vaclav Klaus si partenerii sau europeni, privind ratificarea Tratatului de la Lisabona, Havel a recunoscut ca, dupa deschiderea fata de Europa postcomunista, UE are, "din cand in cand, mici surse de ingrijorare cu aceste tari".

"Dar indiferent care sunt grijile pe care UE le are cu noi, merita sa fie acceptate. Orice alta optiune ar fi mai rea si mult mai periculoasa", a spus el, referindu-se la riscurile pe care le reprezinta nationalismul, populismul si pericolul unor conflicte locale.

Si astazi, la fel ca in timpul Cortinei de Fier, cand disidentii din Europa de Est se puteau simti sustinuti moral de democratiile occidentale, UE trebuie sa afiseze "o solidaritate clara si neta cu toti cei care se confrunta cu regimuri totalitate sau autoritare", a mai spus el.

"Niciun interes financiar sau particular nu ar trebui sa impiedice exprimarea unei astfel de solidaritati", pentru ca, "chiar si un mic compromis, aparent insignifiant, poate avea consecinte fatale", a subliniat fostul disident ceh. Havel a cerut, astfel, sustinerea "spiritelor deschise" din "Coreea de Nord, Myanmar, Iran, Tibet, Belarus, Cuba sau din alta parte".

Havel a fost ovationat indelung in PE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Vaclav Havel UE, #rabdare tari fost comuniste, #artizan cadere comunism , #stiri externe