Helmut Kohl: As sfatui intreaga Europa sa fie mai unita

Duminica, 04 Aprilie 2010, ora 23:09
2177 citiri
Helmut Kohl: As sfatui intreaga Europa sa fie mai unita
Foto: Daylife

Fostul cancelar german, Helmut Kohl, i-a sfatuit pe greci sa ia mai in serios responsabilitatile de cetatean.

"As sfatui intreaga Europa sa fie mai unita. Nu exista o alternativa la Europa pentru noi. Europa este viitorul si ar trebui sa ne aducem mereu aminte de acest lucru", a declarat Kohl, intr-un interviu acordat cotidianului Bild, cu ocazia celei de-a 80-a zile sale de nastere.

De altfel, fostul cancelar german este responsabil nu doar pentru reunificarea Germaniei, dar si a jucat un rol foarte important si in unificarea Europei.

Insa, daca va intrebati ce regreta fostul sef de guvern, raspunsul este surprinzator: stabilirea zilei nationale a Germaniei pe 3 octombrie.

"Daca ar fi sa o iau de la capat, toate deciziile mari ar fi exact la fel. Insa as decide o modalitate diferita de a sarbatori ziua nationala. Atunci, am ales 3 octombrie drept ziua unificarii Germaniei gandindu-ma la vreme. Voiam ca si noi, germanii, sa ne putem sarbatori ziua nationala cat mai era vreme frumoasa. I-am admirat intotdeauna pe francezi, cu ziua lor nationala pe 14 iulie, in mijlocul verii, cea mai frumoasa perioada din an. Este o zi pe care toti francezii o sarbatoresc cu bucurie. Asta voiam si pentru germani", a spus Kohl.

Totusi, politicianul admite ca a gresit hotarand ca, in fiecare an, sarbatoarea sa se tina intr-un alt land, in functie de care dintre acestea detine presedintia Consiliului Federal. "Nu a fost o idee asa de buna. Sarbatoarea nu s-a transformat intr-o celebrare la nivel national, ci una de land. Ar fi fost mult mai inteligent sa sarbatorim ziua nationala pe 3 octombrie in capitala tarii, Berlin", a adaugat fostul lider german.

Helmut Kohl a tinut sa clarifice si situatia sanatatii sale, un subiect amplu dezbatut in presa. Potrivit spuselor sale, in urma cu doi ani, a cazut in casa si s-a lovit foarte puternic la cap. Fiind singur, in loc sa-si sune sotia, Maike (nu erau casatoriti la acea data), a nimerit numarul soferului sau, care l-a condus la un spital de urgenta din apropiere.

Ulterior, sotia sa a observat ca este lovit la cap si l-a transferat la Spitalul Universitar Heidelberg, unde a fost diagnosticat cu un grav traumatism cranio-cerebral, fiind operat in aceeasi seara.

Consecintele au fost destul de grave. Timp de cateva saptamani, Kohl nu a mai putut vorbi sau merge si, in prezent, se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile. "Vorbitul si mersul sunt inca dificile pentru mine, dar am facut progrese enorme in ultimele luni. Daca nu ar fi fost sotia mea, nu as fi in viata", a spus fostul cancelar german.

Mai in gluma, mai in serios, Kohl a adaugat ca ar putea umple o carte de telefon a Berlinului cu numele persoanelor care i-au spus "La multi ani" de ziua sa, atat prieteni, cat si dusmani. La 3 aprilie, Helmut Kohl a implinit 80 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Helmut Kohl 80 ani, #Helmut Kohl Grecia , #stiri externe