IHT: Admiterea Romaniei in UE, o eroare de calcul stupefianta

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 11:20
5873 citiri
IHT: Admiterea Romaniei in UE, o eroare de calcul stupefianta

In septembrie 2006, cand Comisia Europeana a decis admiterea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana, nimeni nu pretindea ca ele sunt intr-adevar pregatite sa adere la forul comunitar.

Se credea ca includerea lor in UE le va pune la adapost de sfera de influenta ruseasca, scrie International Herald Tribune.

Au existat, de asemenea, sperante ca aderarea la curentul politic european va accelera eforturile lor de a tine in frau crima organizata si coruptia. Mai tarziu aceasta s-a dovedit a fi o eroare de calcul practic stupefianta.

Ce se intampla acum este faptul ca perspectiva unor subventii de miliarde de euro din partea UE n-a facut decat ca infractorii sa-si diversifice activitatea, de la trafic si extorcare la infiltrare in sistemele politice si juridice pentru a deturna cu mai multa usurinta banii primiti de la Uniunea Europeana.

In prezent, organizatia Transparency International considera Bulgaria cea mai corupta din cele 27 de tari membre ale UE. Sofia ar putea pierde un ajutor de aproape o jumatate de miliard de euro, care a fost inghetat in iulie a.c. din cauza temerilor referitoare la vulnerabilitatea tarii. Romania este si ea cauza unor serioase preocupari.

Aceasta stare de lucruri este devastatoare la toate nivelurile. Bulgarii si romanii au foarte multa nevoie de ajutorul UE pentru dezvoltare.

Relatarile socante pe tema coruptiei cresc rezistenta celorlalti europeni fata de extinderea in viitor a Uniunii Europene, reducand astfel sansele Turciei sau Ucrainei de a adera vreodata la UE.

Probabil cel mai grav este faptul ca extinderea coruptiei la toate nivelurile de conducere si ale societatii, la fel ca in Rusia si unele tari balcanice, face si mai dificila eradicarea fenomenului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#Romania, #Bulgaria, #extindere, #greseala, #presa straina , #stiri externe