IHT: Ar trebui sa se retraga fortele SUA din Irak?

Miercuri, 10 Septembrie 2008, ora 07:04
921 citiri
IHT: Ar trebui sa se retraga fortele SUA din Irak?

In timp ce diplomatii irakieni si americani negociaza perioada si imprejurarile in care vor ramane in Irak trupele americane, si irakienii dezbat subiectul, scrie International Herald Tribune.

Pentru irakieni, ca si pentru americani, raspunsul este mult mai complex decat un simplu ''sa ramana'' sau ''sa plece''.

Pentru ambii este vorba de sange, averi, mandrie, demnitate si ratiunea de a fi a unei natiuni si locul ei in lume.

Dar deja a fost varsat mult mai mult sange irakian decat american si va fi in continuare varsat, daca politicienii isi fac gresit socotelile.

Pe strazile din Irak, intrebarile referitoare la mentinerea prezentei americane se refera la suveranitate, stabilitate si intentiile Americii fata de prezentul si viitorul Irakului.

Cati militari americani vor ramane? Cat de rapid vor pleca? Daca raman, unde vor fi bazati? Si ce sa faca? Cu ce prerogative? Si cu ce restrictii?

In cea mai mare parte, parerile irakienilor se impart in general in trei categorii.

Un grup, care include multi adepti ai clericului siit Moktada al-Sadr si cativa arabi sunniti ultranationalisti din unele zone ale tarii care au suferit cel mai mult de pe urma invaziei, pur si simplu vrea plecarea americanilor. Punct.

Ei spun ca oricat s-ar stradui acum americanii, nu vor putea compensa ororile ocupatiei, care a presupus distrugerea societatii si uciderea unor civili inocenti.

Un al doilea grup are o parere similara privind ocupatia, dar este ingrijorat ca scurta perioada de ameliorare a securitatii din Irak, de anul acesta, ar fi vulnerabila in cazul unei retrageri bruste a americanilor.

Un al treilea grup isi face griji ca in lipsa unui arbitru, puterile dominante din Irak - kurzii in nordul extrem si siitii in centru si sud - vor domina brutal alte grupuri.

Americanii nu sunt primii care se confrunta cu astfel de dileme in Irak.

In august 1920, la numai doi ani dupa iesirea puterii sale coloniale in decline din perioada devastatoare a primului razboi mondial, ministrul britanic de razboi Winston Churchill ii scria premierului sau o scrisoare (pe care nu a trimis-o), cu urmatoarea estimare asupra Mesopotamiei:

''Mi se pare atat de zadarnic ca, dupa toate luptele din razboi, exact cand vrem sa ne readunam resursele militare precare si sa ne restabilim finantele si sa avem pus deoparte cate ceva pentru cazul unui pericol, suntem constransi sa continuam sa turnam armate si averi in aceste deserturi ingrate.''

Le Figaro: George Bush trimite intariri in Afganistan

Aceasta va fi ultima decizie majora a lui George Bush, in calitate de ''comandant al armatei''. Presedintele va prezenta o reorganizare a trupelor americane: trimiterea de intariri in Afganistan este insotita de o reducere minimala a trupelor stationate in Irak, scrie Le Figaro.

In noiembrie, un batalion de puscasi ce urma sa fie desfasurat in Irak se va instala in Afganistan, iar din ianuarie, li se va alatura si o brigada de lupta a fortelor terestre.

In total, impotriva talibanilor vor lupta 4.500 de militari in plus, alaturi de 23.000 de mii de soldati americani deja prezenti si de cei 30.000 de oameni ai coalitiei.

Pana in 2009, de pe frontul irakian, pana in februarie 2009, nu vor fi repatriati in Statele Unite decat 8.000 dintre cei 145.000 de militari.

Prin focalizarea eforturilor Statelor Unite asupra Afganistanului si hotarand o dezangajare consecventa in Irak, scrie Le Figaro, George Bush urmeaza, dupacum era de asteptat, o cale de compromis intre pozitiile consilierilor sai militari.

Preocupat de reluarea luptei cu talibanii, amiralul Mike Mullen, presedintele statului major interarme al armatei americane, ceruse intariri in Afganistan.

O usoara retragere din Irak constituie un risc minor comparativ cu castigul pe care Washingtonul il va obtine cu trimitere de trupe suplimentare in Afganistan, arata el.

In schimb, generalului Petraeus, comandant al trupelor din Irak, i-ar conveni ca pana in iunie 2009, cele 15 brigazi actualmente desfasurate sa ramana pe loc.

Optiunea lui George Bush il angajeaza pe succesorul sau si lasa in suspensie chestiunea angajarii americane pe termen lung in Irak, care face obiectul negocierilor intre Washington si Bagdad.

Administratia Bush sperase la un acord, inainte de sfarsitul lui iulie, dar compromisul se mai lasa inca asteptat.

Responsabilii irakieni, tot mai dornici de suveranitate, afirma totusi, fara sa mai astepte, ca a fost deja adoptat un text, in baza caruia, dupa 2011, in Irak nu se va mai afla nici un soldat strain.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Irak, #retragere, #plan, #Afganistan, #suplimentare, #trupe, #strategie , #stiri externe