Ziare.com

In Republica Moldova s-ar putea vorbi "din nou" limba romana

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 22:30

   

In Republica Moldova s-ar putea vorbi "din nou" limba romana
Noul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat a promis reglementarea juridica a statului limbii romane, in fata Parlamentului European.

Intrebat de europarlamentarul roman Traian Ungureanu despre reglementarea situatiei limbii de stat in Republica Moldova, premierul moldovean Vladimir Filat a declarat ca, in timp, va fi reglementat juridic si acest aspect, potrivit RomaniaLibera.com.

"Stimate domn, faptul ca in Constitutia Republicii Moldova este specificata o anumita denumire a limbii pe care o vorbim, asta nu inseamna cel putin pentru noi ... a fost o conjunctura la moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume.

Si la fel cum vorbesc americanii limba engleza, asa si cetatenii Republicii Moldova vorbesc limba romana. Acest lucru cu certitudine in timp urmeaza a fi reglementat si sub aspect al normei juridice", i-a raspuns premierul Republicii Moldova, Vladimir Filat, europarlamentarului roman Traian Ungureanu.

Romania nu recunoaste existenta limbii moldovenesti, argumentand ca Academia Republicii Moldova spune ca limba din Republica Moldova este limba romana. Disputa cu privire la limba moldoveneasca intre Bucuresti si Chisinau este mai veche.

Intr-un interviu acordat in martie 2007 agentiei Reuters, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, acuza Romania incearca sa nege statalitatea Republicii Moldova prin denigrarea limbii si culturii sale.

iderul moldovean a subliniat ca oficialii de la Bucuresti, care considera ca limba tarii sale nu este diferita de limba romana, ignora faptul ca statul medieval Moldova a existat cu mult inainte de formarea statului roman in secolul al XIX-lea.

"Limba moldoveneasca este mama limbii romane. A o numi romana inseamna a insela istoria si a-ti renega propria mama. Si nu trebuie sa faci asta", a explicat Voronin.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Bravo lui Vlad Filat

Tara Romaneasca a fost intemeiata in 1310 iar Tara Moldovei a fost intemeiata in 1359. Cine a aparut prima ca stat? Punctul de vedere a comunistilor este ne-intemeiata.

 

Mahetin

Tinere, m-ai convins, esti si agramat. Nu-ti rata viitorul, in politica ti-e locul. Multe succesuri!!!

 

DL VORONIN SI-A INCURCAT LIMBA

* Daca ei incep sa vorbeasca romaneste, eu, de maine incep sa vorbesc moldoveneste, ca-i tot una.

* Citat din Voronin: Limba moldoveneasca este mama limbii romane. La asta, as mai adaoga: iar tatal limbii romane este limba olteneasca.

Srimati Tavaraei , draghi druzia ...sabotaaaaaaaaaaaaaaj !!!

.

Nu e chiar asa

Mahetin,limba romana s-a vorbit in toate cele trei tari,plus in pashalikurile otomane de la sud de Dunare si in pashalikul de Buda.In forma moderna,limba romana a fost sistematizata si re-latinizata de Scoala de la Blaj,care ,stiut e,nu e in Valahia!Mult timp,in evul mediu,etalon al limbii a fost romana vorbita in Moldova,asta a ajutat la nefragmentarea limbii(ardelenii si "valahii" s-au orientat dupa acesta varianta.Limba literara a fost creata folosind subdialectul"muntenesc"(in sensul:de la munte) din sudul Transilvaniei si nordul Valahiei.Apoi,aceasta limba a fost relatinizata si modernizata de Scoala Blajului(multe slavisme au fost inlocuite,cuvintele slave ne cam sufocau).In Romania nu exista/au existat niciodata dialecte,ci doar 2 subdialecte,nivelate intre timp in mare masura,si multe graiuri,dar care nu sunt decat putin diferite .Bun,exista dialectul armanesc,dar ala e importat,nu s-a nascut aici...Uimitoare omogenitatea lingvistica a romanilor.Mai ales ca n-a venit de sus,impusa,cum a fost cazul in Franta,Italia sau Germania...In Franta au existat mai multe limbi,s-a impus opana la urma patois-ul regelui frac(ez).

 

din nou ,romaneste!

f frumos din partea noilor alesi ai MOLDOVEI

 

comentariu era un pic mai lung

dar ,intelegeti dOMNIILE VOASTRE! corb la corb, nu-SI scoate OCHII!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor