Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Inca un motiv de contre intre Rusia si Statele Unite (Opinii)

Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 23:27
7402 citiri
Inca un motiv de contre intre Rusia si Statele Unite (Opinii)

Recent incheiatul armistitiu intre cei doi beligeranti din Orientul Mijlociu a dat nastere unor reactii diferite.

Daca in Fasia Gaza acordul de incetare a focului mediat de Egipt a fost considerat de catre populatia palestiniana o victorie, pe care a si sarbatorit-o ca atare, multor israelieni le-a lasat un gust amar. De lucru neterminat, soldat cu o solutie ce nu l-a invatat minte pe inamic.

Totusi, clasa politica de aici si-a indreptat foarte repede preocuparea spre alegerile anticipate prevazute sa aiba loc la 22 ianuarie 2013.

Important e ca s-a dat curs solicitarilor internationale de stopare a ostilitatilor, cum a fost, bunaoara, consensul dintre cancelarul german Angela Merkel si liderul Guvernului de la Tel Aviv, Benjamin Netanyahu.

Potrivit Israelului, "armata a atins toate obiectivele operatiunii 'Pilon de Aparare'. Daca nu vor mai exista tiruri dinspre Fasia Gaza, calmul va domni in regiune".

Asadar, moment de acalmie pentru evantaiul de forte al miscarii anti-isrealiene compus in principal din Hamas (aflata la putere in Fasia Gaza din anul 2007), Jihadul Islamic (de inspiratie iraniana, creat in 1980), precum si din celelalte grupari armate din cadrul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (provenite din miscarea Fatah) sau aripa militara a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (stanga nationalista).

Ca un numitor comun, fireste, niciuna nu recunoaste existenta statului evreu. Ragazul de pace da prilejul palestinienilor sa faca pasi concreti in limpezirea situatiei din Orientul Mijlociu. Reprezentantii Autoritatii Palestiniene si-au exprimat dorinta de a i se conferi acesteia statutul de "stat observator ne-membru" la ONU.

In acest sens, presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-a intalnit miercuri, la New York, cu subsecretarul american de Stat William Burns si cu emisarul special pentru Orientul Mijlociu, David Hill, cu o zi inaintea votului de joi privind tema mentionata.

Palestinienii au nevoie de sprijinul unei majoritati reiesite din randul celor 193 de state membre ale Natiunilor Unite, dar se vor confrunta cu opozitia certa si explicita a Statelor Unite si Israelului. Marile puteri sunt impartite in ceea ce priveste optiunea "pro" sau "contra" demersului initiat de Palestina de trecere de la pozitia de simpla "entitate observatoare" la cea de "stat ne-membru ".

Una din vocile cele mai sonore, ce prin definitie se opune Americii, vine de la Moscova. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, va vota in favoarea rezolutiei privind Autoritatea Palestiniana. Fapt evaluat de diplomatia de la Kremlin ca "o concentrare a eforturilor regionale si internationale in vederea reluarii fara intarziere a negocierilor directe intre israelieni si palestinieni", a anuntat Ministerul rus de Externe.

Raspunsul a sosit prompt de la Washington prin declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland: "Credem ca demersul palestinian este o eroare. Suntem in totalitate impotriva acestei initiative", a insistat oficialul american.

Alaturi de Rusia, atat Franta cat si Spania vor vota in favoarea cauzei palestiniene, in vreme ce Marea Britanie se va abtine. Se dovedeste astfel, inca o data, ca un consens intre Rusia si Statele Unite este o rara avis. Care va fi raspunsul dat de ONU, ramane de vazut.

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Israelul și Iranul fac ca pericolul unui război total în Orientul Mijlociu să fie mai ridicat ca niciodată
Pericolul unui război major în Orientul Mijlociu este în prezent mai mare ca niciodată, scrie Der Spiegel. Și riscul rămâne la fel de mare acum că Israelul a răspuns, vineri, cu o...
#Israel, #Palestina, #Rusia, #rezolutie ONU, #SUA, #vot international , #stiri externe