Incidentele nucleare, un semnal de alarma pentru francezi

Vineri, 25 Iulie 2008, ora 13:52
777 citiri
Incidentele nucleare, un semnal de alarma pentru francezi

Aproximativ 900 de incidente minore se inregistreaza anual la centralele nucleare franceze, ceea ce demonstreaza controlul strict din acest domeniu, potrivit expertilor, sau pericolele reprezentate de aceasta forma de energie, sustin ecologistii.

Miercuri, 100 de muncitori au fost contaminati usor, cu o pulbere radioactiva, in cursul unor operatiuni de intretinere la reactorul 4 de la Tricastin, din sud-estul tarii. Acest incident a intervenit la putin timp dupa o scurgere de fluide radioactive dintr-o cuva a uzinei Socatri, o filiala a grupului Areva, in noaptea de 7 spre 8 iulie, scrie AFP.

Potrivit Autoritatii pentru Siguranta Nucleara, controalele medicale la care a fost supus personalul au evidentiat "o contaminare interna de 40 de ori mai mica decat limita regulamentara anuala", a anuntat grupul Electricite de France (EDF).

Incidentul a fost clasificat de ASN la nivelul 0 pe scara INES (International Nuclear Event Scale). Acest nivel este considerat o simpla "exceptie" de la buna functionare a unei instalatii nucleare. Nivelul 1 reprezinta o "anomalie", in timp ce un incident care duce la o "contaminare importanta sau la o supraexpundere a unui muncitor" este clasificat de nivelul 2.

In anul 2007, ASN a inregistrat 842 de evenimente de nivel 0 si 86 de nivel 1. Nu s-au produs, insa, incidente de nivel 2 sau mai mare.

Potrivit Greenpeace, "toate aceste incidente evidentiaza pericolul reprezentat" de aceasta tehnologie.

In conditiile in care sindicatele din sectorul nuclear denunta recurgerea masiva la subcontractare, in ultimul sau raport ASN a calificat drept "satisfacator" sistemul de evaluare al subcontractantilor, cerand insa o intensificare a supravegherii lor.

In ceea ce priveste securitatea muncitorilor, ASN a constatat un progres in ultimul sau raport.

Numarul salariatilor care au fost expusi la nivelul maxim tolerat de radioelemente a scazut de la 905 in 1996, la 340 in 1997 si la 26 in 2007.

Desi doza de radioelemente cu care au fost contaminati cei 100 de angajati de la Tricastin este considerata "neglijabila" de comisarul ASN Michel Bourguignon, Comisia pentru cercetare si informare independenta privind radioactivitatea (CRIIRAD) considera ca "probabilitatea de a dezvolta o forma de cancer indusa de aceasta expunere nu este nula".

O contaminare in cazul munctorilor "care sunt deja supusi la o iradiere importanta constanta, creste riscul ca ei sa dezvolte ulterior boli asociate expunerii la radiatii", avertizeaza Annie Thebaud-Mony, de la institutul de cercetare medicala INSERM.

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate...
#incident nuclear, #Franta, #ecologisti, #radioelemente , #stiri externe