Insula Serpilor va avea Biserica

Vineri, 25 Aprilie 2008, ora 11:11
2257 citiri
Insula Serpilor va avea Biserica

Ucraina vrea sa inceapa constructia unei biserici ortodoxe cu hramul "Sfantul Gheorghe Biruitorul", informeaza Gardianul.

Prin aceasta noua initiativa, Ucraina doreste sa demonstreze faptul ca Insula Serpilor este un teritoriu care poate fi locuit, cu toate ca tara noastra sustine ca este doar o stanca fara a avea dreptul la platou continental si implicit la bogatele zacaminte de petrol si gaze.

Arhitectul Dmitri Povstaniuk are in plan sa o construiasca din beton armat, pentru a rezista in timp si pentru a nu o distruge nici apa sarata, nici furtunile devastatoare.

Hramul "Sfantul Gheorghe" nu a fost ales intamplator de Ucraina, incearcandu-se astfel si o legitimare mitologica, facand legatura cu legendele antice. Potrivit ucrainienilor, pe Insula Serpilor se afla templul lui Apollo, zeul Soarelui, invocat in calatorii de catre cei care navigau pe mare dar si de catre cei care ridicau noi constructii.

Tot pe Insula Serpilor a fost infiintata in 2007 localitatea Belii, fiind anuntate totodata o serie de proiecte menite sa consolideze varianta ca zona poate fi locuita, precum electrificarea, transformarea in destinatie turistica. Ucrainenii au anuntat lansarea unui circuit turistic Odesa - Insula Serpilor, chiar din aceasta primavara.

In realitate, zona este puternic militarizata. Kievul a anuntat ca pe insula vor fi desfaurati graniceri, termenul de finalizare a postului de frontiera fiind luna august.

Insula Serpilor este subiectul unei dispute istorice intre Romania si Ucraina. Miza este in primul rand strategica - accesul in apele teritoriale - dar si economica - posibilitatea explorarii si, eventual, exploatarii resurselor de hidrocarburi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #biserica, #Insula Serpilor , #stiri externe