Inundatii in China: 64 de morti

Sambata, 31 Mai 2008, ora 11:12
1267 citiri
Inundatii in China: 64 de morti

Inundatiile provocate in ultimele zile de ploile torentiale s-au soldat cu 64 de morti in China, unde intemperiile afecteaza in continuare cinci provincii, rupand poduri, distrugand case si inundand campurile.

43 de persoane si-au pierdut viata in provincia Guizhou, din sud-vestul tarii, potrivit agentiei China Noua. Peste 130.000 de persoane au fost afectate de intemperii. Cinci mii de locuinte si doua poduri au fost distruse in aceasta provincie, unde o sosea a fost rupta, anuntase anterior agentia.

In total, 21 de persoane si-au pierdut viata in alte patru provincii. In Jianxi, din estul tarii, peste 16.000 de case s-au prabusit, in timp ce in provincia Sichuan, autoritatile au avertizat in legatura cu lacurile care s-au format dupa alunecarile de teren provocate de seismul din 12 mai.

Cutremurul cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter s-a soldat cu 68.858 de morti si 18.618 de disparuti, potrivit cifrelor oficiale.

Pe de alta parte, autoritatile chineze se pregateau sambata sa dinamiteze un baraj natural format dupa seismul din 12 mai, din Sichuan, pentru a goli un lac ce ameninta 1,3 milioane de persoane, au anuntat responsabilii locali.

Muncitorii au instalat dispozitive explozive pe barajul natural care s-a format in urma cutremurului, dupa ce mii de militari au reusit, dupa 10 zile de eforturi, sa sape un canal de evacuare a apei din lac.

Apa acumulata in lacul Tangjiashan urmeaza sa se inceapa sa fie evacuata sambata dupa-amiaza, a declarat Luo Haolong, un responsabil al sectiunii de resurse hidrologice al politiei militare.

"In prezent, cred ca situatia este sub control, nu ne mai este teama ca ar putea aparea inundatii necontrolate", a afirmat si Han Guijun, un responsabil al Partidului Comunist din comitetul Beichuan.

Peste 197.000 de persoane au fost evacuate pentru a evita eventuale inundatii, a adaugat un responsabil din orasul vecin Mianyang. Soldatii care au lucrat zi si noapte la lac au inceput, la randul lor, sa paraseasca zona.

Autoritatile au dat ordin sa fie indepartate si aproape 100 de surse radioactive neidentificate si aproximativ 5.000 de tone de produse chimice din zona inundabila.

Armata chineza a desfasurat mii de soldati la baraj, format in urma unor alunecari enorme de teren, dupa cutremurul care a devastat regiunea. Autoritatile s-au pregatit pentru posibilitatea unei evacuari masive in zona. Aproape 1,3 milioane de locuitori din zona sunt in stare de alerta, dar "nu vor fi evacuati daca va fi evacuata normal", potrivit responsabilului Mianyang.

Pe de alta parte, Guvernul a trimis mai mult mii de persoane in zonele afectate de seism pentru a evalua pagubele din centrele industriale, potrivit China Noua. Peste 15.000 de functionari au inspectat 14.357 de instalatii industriale, dintre care 2.949 de uzine chimice, a anuntat agentia oficiala chineza, citand pagina electronica a Ministerului Protectiei Mediului.

Inspectorii au identificat 134 de situatii situatii de risc potential, dintre care 28 au putut fi rezolvate imediat.

Potrivit ministerului, functionarii au inspectat cele mai mari 20 de societati din parcul industrial Shifang, specializat in industria chimica, unde se afla aproximativ 3.000 de produse toxice.

In alte zone zone afectate de seism, in special in provinciile Shaanxi si Gansu, inspectorii au constatat 68 de situatii cu "risc ridicat". Dintre acestea, 54 au fost rezolvate.

Situatia din zona muntoasa a Sichuan este "stabila", potrivit ministerului, care a precizat ca apa este potabila.

"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
"Inundațiile secolului" în sudul Chinei. 11 persoane sunt date dispărute și zeci de mii de locuitori au fost evacuați VIDEO
Unsprezece persoane sunt date dispărute în China după ploile torenţiale din sudul ţării, care au provocat inundaţii şi au dus la evacuarea a zeci de mii de locuitori, informează luni...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#China, #inundatii, #morti , #stiri externe