Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iran: Cuscrul lui Ahmadinejad si-a dat demisia, din cauza criticilor

Duminica, 19 Iulie 2009, ora 21:34
1739 citiri
Iran: Cuscrul lui Ahmadinejad si-a dat demisia, din cauza criticilor

Prim-vicepresedintele iranian Esfandiar Rahim Mashaie, a carui numire in functie de catre presedintele Mahmoud Ahmadinejad a provocat critici chiar in randul taberei conservatoare, si-a dat demisia.

Numirea lui Mashaie, care este cuscrul lui Ahmadinejad, fiica sa fiind casatorita cu fiul presedintelui iranian, a fost criticata de unii conservatori si demnitari religiosi. Anul trecut, Mashaie a provocat o polemica declarand ca Iranul este "prieten al poporului israelian".

El a afirmat in iulie 2008 ca Iranul este "prietenul poporului israelian", ceea ce contrasta cu atacurile verbale ale Teheranului la adresa Israelului.

"Astazi, Iranul este un prieten al poporului american si al poporului israelian. Niciun stat din lume nu este dusmanul nostru. (...) Credem ca poporul american este unul dintre cele mai bune din lume", a declarat la acel moment Rahim Mashaie.

Aceste afirmatii au provocat indignarea demnitarilor religiosi si a parlamentarilor conservatori, care au cerut demiterea sa din functie. Liderul religios suprem al Iranului, l'ayatollahul Ali Khamenei, a fost nevoit sa intervina dezavuand afirmatiile lui Rahim Mashaie si cerand sa se puna capat controversei pe aceasta tema.

Iranul nu recunoaste existenta Israelului. Presedintele Ahmadinejad a declarat in mai multe randuri ca statul israelian trebuie sa dispara si a calificat Holocaustului drept un mit.

De altfel, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a fost criticat duminica de propria tabara pentru ca si-a numit cuscrul in functia de prim-vicepresedinte, o dovada ca va avea dificultati in formarea noului sau Guvern, potrivit AFP.

Si un lider religios conservator, Ahmad Khatami, a criticat numirea noului prim-vicepresedinte, potrivit cotidianului Etemad Melli. "Aceasta numire (...) reprezinta o sfidare la adresa membrilor Adunarii de experti si a Parlamentului", care a criticat declaratiile lui Mashaie la acel moment, a declarat Khatami. "Pare ca aceasta numire este o sursa de tensiune pentru Guvern", a adaugat Ahmad Khatami, considerat un apropiat al executivului de la Teheran.

Presedintele Ahmadinejad, reales cu 63% dintre voturi, va fi investit oficial intre 2 si 6 august. Victoria sa, care, potrivit opozitiei, a fost rezultatul unei fraude electorale, a provocat proteste fara precedent in ultimii 30 de ani in republica islamica si a divizat tabara conservatoare.

Dupa investire, Ahmadinejad isi va prezenta lista cabinetului pentru a fi votat in Parlament. Fiecare ministru va trebui sa obtina individual increderea deputatilor. Totusi, prim-vicepresedintele nu este supus unui vot de incredere si nici vicepresedintii, in numar de 11 in guvernul actual.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Esfandiar Rahim Mashaie, #cuscru Mahmoud Ahmadinejad, #demisie vicepresedinte Iran , #stiri externe