Javier Solana indeamna Romania sa ajute la "consolidarea" R. Moldova

Marti, 15 Aprilie 2008, ora 12:42
1155 citiri
Javier Solana indeamna Romania sa ajute la "consolidarea" R. Moldova

Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana, declara, intr-un interviu publicat marti de Evenimentul Zilei, ca Romania ar trebui sa ajute Republica Moldova in consolidarea transformarii societatii, concentrandu-se mai putin pe istorie, dar avand in vedere "cladirea unui viitor".

"Aveti multe legaturi istorice. Sunteti vecini. Desi istoria este importanta, este vital totusi sa va concentrati pe momentul actual si pe cladirea unui viitor. Este important ca Romania sa ajute la consolidarea Moldovei. Propria experienta in transformarea societatii va poate fi de mare folos in relatia cu vecinii", a declarat Solana.

Este important ca relatiile dintre Bucuresti si Chisinau sa se dezvolte intr-o directie pozitiva, a adaugat Solana.

Seful diplomatiei europene a subliniat ca, in relatiile cu Uniunea Europeana, Moldova nu este stat candidat, ci, deocamdata, doar un vecin de la granita de est a UE.

"Politica europeana de vecinatate nu priveste extinderea, dar nici nu impiedica acest drept", a spus, pe de alta parte, Solana. El a reamintit ca in prezent extinderea Uniunii Europene continua sa fie un subiect de dezbatere si "nu au fost luate decizii clare in aceasta privinta".

Javier Solana a recunoscut ca Moldova este "un vecin-cheie si un partener al UE", iar Bruxelles-ul doreste sa dezvolte aceasta relatie. Insa, a atras atentia oficialul european, "in mare masura, acest lucru va depinde de Moldova si de reformele pe care este dispusa sa le faca".

Diplomatul european a adresat Chisinaului un apel pentru accelerarea reformelor:

"As vrea sa incurajez Guvernul moldovean sa se straduiasca sa implementeze o agenda de reforme economice si politice bine definita. Uniunea Europeana este partenerul Moldovei in aceasta tentativa, dar guvernul de la Chisinau trebuie sa ocupe locul soferului", a subliniat Solana.

El a mai spus ca "aceste reforme sunt fundamentale si in privinta rezolvarii conflictului transnistrean", pentru ca "un eventual succes ar incuraja ipoteza reunificarii in acea regiune".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
#Chisinau, #Republica Moldova, #Javier Solana, #Uniunea Europeana , #stiri externe