Jimmy Carter si liderul Hamas, intrevedere de patru ore

Sambata, 19 Aprilie 2008, ora 12:13
1135 citiri
Jimmy Carter si liderul Hamas, intrevedere de patru ore

Fostul presedinte american Jimmy Carter, care a sosit vineri la Damasc in cadrul unui turneu regional, si a discutat itimp de patru ore cu liderul miscarii islamiste palestiniene Khaled Meshaal, aflat in exil, informeaza NewsIn, citand AFP.

Inainte de inceputul discutiilor Carter-Meshaal, un alt lider Hamas, Moussa Abou Marzouk, a precizat ca cei doi vor vorbi despre "soarta soldatului capturat, un eventual armistitiu cu Israelul si ridicarea blocadei vizand Fasia Gaza".

Inainte de a discuta cu Meshaal, Jimmy Carter s-a intalnit cu presedintele sirian Bashar al-Assad. Cei doi considera ca este important sa fie depuse eforturi pentru a usura suferintele palestinienilor si pentru a ridica blocada din Gaza.

Israelul si Statele Unite, care considera Hamas o organizatie terorista, au criticat in avans intentia lui Carter de a discuta cu miscarea islamista.

Seful diplomatiei americane Condoleeza Rice a declarat ca nu vede niciun interes in a discuta cu Hamas, miscare pe care a calificat-o drept principalul obstacol in calea pacii, iar Casa Alba a subliniat ca fostul presedinte, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in anul 2002, actioneaza in nume propriu.

Fostul presedinte a insistat si pentru dialog cu Siria, afirmand ca incheierea unui acord de pace in regiune fara aceasta tara este dificila.

Din 2003, relatiile americano-siriene sunt la cel mai scazut nivel. Statele Unite, care acuza Siria ca incearca sa destabilizeze Libanul si Irakul, au impus din 2004 sanctiuni vizand Damascul, extinse in anul 2006 si la unele persoane. Dupa Siria, Carter va merge in Iordania si Arabia Saudita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas s-a răzgândit: a redus masiv numărul ostaticilor pe care e gata să-i elibereze pentru încetarea focului
Hamas a redus cu mai mult de jumătate numărul ostaticilor pe care este dispusă să îi elibereze în prima fază a unui acord de încetare a focului, a declarat o sursă israeliană apropiată...
Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO
Hamas prezintă o contrapropunere pentru acordul privind ostaticii FOTO
Hamas le-a prezentat mediatorilor o contrapropunere pentru un acord privind ostaticii, în cadrul negocierilor indirecte privind războiul din Gaza, a informat ziarul israelian Haaretz, citat de...
#Hamas, #Damasc, #intrevedere, #Jimmy Carter , #stiri externe