Joe Biden, generos cu tarile Americii Centrale. Anuntul facut de presedintele Mexicului

Sambata, 23 Ianuarie 2021, ora 22:22
5983 citiri
Joe Biden, generos cu tarile Americii Centrale. Anuntul facut de presedintele Mexicului
Joe Biden, presedintele ales al SUA

Presedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat sambata ca omologul sau american, Joe Biden, l-a informat ca va aloca 4 miliarde de dolari cu titlu de ajutor pentru Guatemala, El Salvador si Honduras, relateaza AFP.

Victoria lui Joe Biden a dus la schimbarea politicii Statelor Unite ale Americii fata de vecinii sai, iar primele semnale vin chiar din Mexicul vecin. Daca Donald Trump a construit un zid pentru a-i opri pe cei care voiau sa ajunga prin Mexic in SUA, Biden trateaza diferit problema tarilor sarace din America Centrala.

Presedintele Lopez Obrador a discutat la telefon vineri dupa-amiaza cu Joe Biden despre chestiuni bilaterale, in principal despre imigratie, punct asupra caruia cei doi sefi de stat au cazut de acord privind necesitatea de a actiona pentru o mai buna dezvoltare economica a tarilor din America Centrala, potrivit presedintelui mexican.

"Cred ca ajutorul ar trebui sa fie furnizat direct (...) locuitorilor din Honduras, El Salvador si Guatemala. Nu cred ca sunt indiscret spunand ca presedintele Biden mi-a spus ca va aloca 4 miliarde de dolari pentru a sustine aceste trei tari", a declarat presedintele de stanga mexican.

O sansa pentru milioanele de emigranti clandestini

Andres Manuel Lopez Obrador i-a multumit lui Joe Biden si pentru ca s-a angajat sa reglementeze statutul a milioane de persoane fara documente din SUA, printre care un numar important de mexicani.

Din 2018, mii de cetateni din America Centrala care fugeau de saracia si violenta din tarile lor au incercat sa ajunga in SUA, prin Mexic, pentru a intra clandestin pe teritoriul american sau pentru a solicita azil.

Peste o duzina de caravane umane au incercat fara succes sa ajunga la frontiera intre SUA si Mexic. Ultima dintre ele, formata din circa 9.000 de hondurieni, a fost oprita de politia din Guatemala, la numai 50 km de frontiera cu Honduras.

Presedintele Mexicului a intretinut o relatie stransa cu fostul presedinte Donald Trump, fiind unul dintre ultimii lideri din lume care l-a felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa electorala.

Trump isi lauda zidul de la frontiera cu Mexicul: "A oprit covidul, a oprit tot"

"Operatiunea Caraibe": Autoritatile din Mexic anunta ca au blocat zeci de conturi ale unor romani care clonau carduri in Cancun

Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
În Mexic, al cărui președinte Andrés Manuel López Obrador numește ajutorul pentru Ucraina „irațional”, numărul mesajelor și mass-media rusești este în creștere. Aceasta vine pe...
Donald Trump, avertisment sumbru: „Dacă nu voi fi ales, va fi măcel pentru țară”
Donald Trump, avertisment sumbru: „Dacă nu voi fi ales, va fi măcel pentru țară”
Fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile americane din noiembrie, a calificat scrutinul drept un punct de cotitură în istoria ţării, vorbind despre un "măcel" pentru...
#Joe Biden, #Donald Trump, #zid, #SUA, #Mexic, #Guatemala , #stiri externe