Joschka Fischer, criticat pentru ca a acceptat sa fie platit de "vechi dusmani"

Luni, 06 Iulie 2009, ora 22:46
1035 citiri
Joschka Fischer, criticat pentru ca a acceptat sa fie platit de "vechi dusmani"

Financial Times Deutschland il critica luni pe fostul ministru de externe german si lider al Verzilor, Joschka Fischer, care a acceptat sa lucreze drept consilier pentru Nabucco, ajungand astfel sa isi incalce principiile morale si sa fie platit de unii dintre vechii sai dusmani, RWE.

"Inca un politician de top pare sa renunte la orice fundamente morale", remarca luni Financial Times Deutschland (FTD), relatand despre faptul ca fostul ministru german de externe Joschka Fischer, personalitate politica importanta a Partidului Verzilor, va face lobby pentru gazoductul Nabucco, ajungand sa fie platit de unul dintre dusmanii sai cei mai vechi, concernul energetic RWE.

Pe timpul cat a fost ministrul mediului in landul Hessen (1985-1987), Joschka Fischer avea mari dispute cu RWE pe teme privind energia atomica.

"Fostul ministru de externe Joschka Fischer intra si el, ca si fostul cancelar Gerhard Schroeder, in sectorul energetic. Concernul RWE a anuntat luni oficial ca politicianul de 61 de ani va oferi consiliere pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco", mai scrie FTD.

Contractul lui Fischer cu Nabucco este semnat pana la sfarsitul anului 2010, dar oficial nu a fost facuta publica suma pentru care Fischer a acceptat oferta. Potrivit unor surse citate in presa germana ar fi vorba de mai multe sute de mii de euro.

Potrivit oficialilor RWE, fostul politician al Verzilor urmeaza sa concentreze pe "cultivarea contactelor si a dialogului politic la nivel inalt in tarile relevante pentru implementarea Nabucco". Mai exact, el se va folosi de experienta sa in politica externa si din domeniul energetic pentru a consolida sustinerea politica pentru proiect si pentru a coordona initiativele in acest sens.

Al doilea politician german in slujba sectorului energetic

Dupa Schroeder, Fischer este al doilea politician german care se pune in slujba sectorului energetic. Fostul sef al SPD este presedinte al comitetului de actionari al companiei Nord Stream, detinuta in proportie de 51% de Gazprom. Nord Stream este o conducta construita de Gazprom, impreuna cu partenerii germani E.On si BASF, si este proiectata pentru a transporta gaz din Siberia, prin Marea Baltica, si apoi catre nord-vestul Europei.

Proiectul european Nabucco urmeaza sa porneasca din Asia Centrala si sa ajunga in Austria, prin Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria, obiectivul sau fiind de a reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi la randul sau South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra.

Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au exprimat acordul pentru implicarea in constructia South Stream intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si de curand Turcia.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi.

Constructia Nabucco este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010 si ar trebui sa se incheie in 2013, iar costurile preconizate au crescut de la 7,3 miliarde la 12 miliarde de dolari. Un acord interguvernamental intre statele participante la Nabucco va fi semnat la 13 iulie la Ankara, fiind considerat un pas importnat pentru implementarea proiectului.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect aproape 200 de milioane de euro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Joschka Fischer criticat, #Joschka Fischer Nabucco , #stiri externe
Comentarii
S
SterLING SI CISTIG
rank 1
Bine ca nu mai este Nastase prim ministru sau Tariceanu, ca partea Transgazului din Romania ar fi fost de vreo 0,067 procente si nu de 16,7 procente.
P
Pericle
rank 1