Jumatate dintre tinerii austrieci prefera extrema-dreapta

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 18:58
1155 citiri
Jumatate dintre tinerii austrieci prefera extrema-dreapta

Unul din doi austrieci cu varsta de pana la 30 de ani aa votat unul dintre cele doua partide de extrema-dreapta la scrutinul legislativ din 28 septembrie.

Partidul de extrema-dreapta FPO al lui Heinz-Christian Strache si formatiunea lui Jorg Haider, BZO, totalizeaza 43% dintre sufragii in randul populatiei cu varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani si 47% in randul tinerilor care au votat pentru prima oara, arata AFP. Varsta la care se poate vota intr-un scrutin national a fost stabilita la 16 ani.

Primele analize dupa scrutin atribuiau doua treimi din voturi celor doua formatiuni politice de extrema-dreapta, care s-au clasat pe al treilea si al patrulea loc in Austria, in urma social-democratilor si a conservatorilor.

"Nu ma asteptam ca rezultatele sa fie asa ridicate. Ceea ce este surprinzator este ca mai mult de jumatate dintre tineri au votat pentru BZO, un partid care se adreseaza de obicei electoratului in varsta", a comentat Manfred Zentner, sociolog la Institutul de Cercetare despre Cultura Tinerilor (IJKF).

"Tinerii se tem ca vor fi tratati mai rau decat generatia anterioara. Prima lor sursa de ingrijorare erau strainii, iar FPO a fost singurul partid care a propus ceva concret", analizeaza Zentner, facand aluzie la retorica impotriva imigratiei a FPO si la propunerile acestuia de a rezerva ajutoarele sociale in primul rand austriecilor.

"Se pare ca celelalte partide nu au gasit maniera de abordare a tinerilor", considera politologul Peter Ulram, citat in Profil.

Potrivit rezultatelor definitive ale scrutinului, FPO a primit 17,5% dintre voturi iar BZO 10,7%, in urma social-democratilor (SPO), cu 29,3% din voturi, si conservatorilor (OVP), cu 26%. Ecologistii din Partidul Verzilor au iesit in urma scrutinului pe locul cinci, cu 10,4% dintre voturi.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Austria, #scrutin, #tanar, #extrema dreapta , #stiri externe