Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Jurnalist german de marca: Grecia, gradina inflorita. Romania, o epava distrusa de comunism

Duminica, 25 August 2013, ora 17:33
7717 citiri
Jurnalist german de marca: Grecia, gradina inflorita. Romania, o epava distrusa de comunism
Foto: Arhiva

Cunscutul jurnalist si publicist german, Gunther Ederer, a facut un tur prin Romania, Bulgaria si Grecia, pentru a face o comparatie intre cele doua tari aflate in coada clasamentului UE din punct de vedere al nivelului de trai, pe de o parte, si Grecia, cea mai afectata tara de criza din zona euro.

Gunther Ederer este un jurnalist de business, care a lucrat foarte mult timp pentru ZDF, iar acum este freelancer.

Jurnalistul scrie ca, poate Grecia se afla in criza, dar aceasta arata ca o gradina inflorita in comparatie cu cele doua tari distruse de comunism, Bulgaria si Romania. Gunther Ederer adauga ca, numai calatorind prin Romania si Bulgaria mai intai, iti poti face apoi o idee serioasa despre ce inseamna cu adevarat criza din Grecia.

Tara despre care multi au lansat o gramada de informatii false pe piata, Grecia, nu este deloc periculoasa pentru nemti. "Mai multi oameni bine informati m-au intrebat daca nu imi este frica sa calatoresc cu masina prin Grecia, mai ales cu o masina inregistrata in Germania", scrie jurnalistul mentionat pe blogul sau, citat de Deutsche Welle.

Grecia. Cu cat inaintam mai mult in interiorul tarii, cu atat devin mai evidente deosebirile dintre aceasta si Romania si Bulgaria. Criza? Grecia arata ca o gradina inflorita, comparativ cu cele doua tari distruse din Estul Europei.

Acolo, regiuni intregi sunt sufocate de deseuri industriale. Satele sunt pline de case goale, iar orasele au intregi cartiere parasite. Privelistea generala e dezolanta. Dupa schimbarile politice din ultimele doua decenii, Romania a pierdut intre 2 si 4 milioane de locuitori, iar Bulgaria in jur de 2 milioane, continua Ederer.

Orasul romanesc Sighisoara este inclus in patrimoniul cultural UNESCO. Intr-adevar, cetatea medievala este foarte frumoasa, dar, din fiecare convorbire cu localnicii, reiese o mahnire profunda a acestora.

Cand, in 1 ianuarie 2014, vor pica si ultimele interdictii pe piata muncii din Europa, va avea loc o noua criza emigrationista, spun ei. Dumnezeu stie daca nu cumva, atunci, in spitalul din oras nu va ramane decat un singur medic. Ce i-ar putea retine pe oameni aici? 200 de euro pe luna, pentru munca fizica, 500, daca au o diploma.

Un litru de benzina costa exact cat in Germania. Unul dintre interlocutorii nostri nu se poate abtine: in timpul lui Ceausescu totul era bine. Pe fondul mizeriei zilnice, si cei mai brutali dictatori devin peste timp ingerasi, scrie jurnalistul.

Venitul mediu pe cap de locuitor in Romania si Bulgaria este de trei ori mai mic decat in Grecia. Am primit aceste tari in UE, dar in acest moment le folosim doar ca sursa de mana ieftina, un fel de izvor pentru economiile noastre. Astea sunt rezultatele unificari europene?, se intreaba in final Gunther Ederer.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Gunther Ederer Romania criza, #criza Grecia Romania, #criza Bulgaria Romania , #stiri externe