Jurnalista la BBC, indragostita la 19 ani de un roman de 12 ani: Iubesc Romania

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 20:21
14058 citiri
Jurnalista la BBC, indragostita la 19 ani de un roman de 12 ani: Iubesc Romania
Foto: tessadunlop.com

Tessa Dunlop este prezentatoare BBC, iubeste Romania, este casatorita cu un roman, cu care are o fiica, Mara, de patru ani, si, desi locuieste la Londra, nu pierde nicio ocazie sa vorbeasca frumos despre Romania si romani.

In recenta campanie dusa de presa britanica impotriva ridicarii restrictiilor pentru romani si bulgari, a fost varful de lance al vocilor care ne luau apararea.

Tessa Dunlop a studiat Istoria Moderna la University of Oxford, este coprezentatoare al serialului Coast de la BBC2, cu aparitii in programe ale Discovery Cgannel, US History, BBC, Channel 5. A castigat premiul Royal Society Television pentru activitatea de prezentatoare, in 2005. Acum isi definitiveaza masteratul in Imperialism si Cultura si lucreaza la o a doua carte, despre viata reginei Maria.

Povestea ei a facut valva in Marea Britanie, ziarele au scris de nenumarate ori despre cum s-a casatorit cu un roman: ea avea 19 ani, era la a doua calatorie in Romania si era profesoara. El era un adolescent roman, de 12 ani, din Iasi. Isi aduce aminte ca Vlad (asa cum il numeste in cartea sa, pentru a-i proteja identitatea) era "un tanar nepotrivit pentru mine si atragator". Povestea sa de dragoste a dezvaluit-o in To Romania With Love, carte aparuta in 2012.

"Am scris o carte despre calatoria mea si a baiatului care mi-a devenit sot, poveste care s-a implinit in decursul a 10 ani, cu drumuri intre doua tari. Am vrut sa o traduc in limba romana, dar, din cauza faptului ca presa romaneasca a scris despre ea intr-un mod foarte distorsionat, am renuntat sa o mai traduc. Cred ca jurnalistii romani pot fi un pic salbatici si nedrepti, dar cred ca este nevoie de ani de zile pentru maturizare. Nici noi, in Marea Britanie, nu am reusit sa ne maturizam complet", a declarat Tessa, pentru Ziare.com.

Prima data a sosit in Romania in iarna lui '92-'93. "Aveam 18 ani si am aterizat in Siret, cu un tren de noapte. Am stat acolo noua luni, lucrand cu orfanii din cel mai mare centru de protectie juvenila din Romania, la acea vreme. A fost o experienta fabuloasa pentru mine. Inca mai am prieteni acolo. Iubesc zona Siretului - e ca si cum ai vizita capatul lumii. Anul acela a fost cel mai frumos an din viata mea", mai spune Tessa.

Dupa un an, l-a cunoscut pe Vlad si a fost nevoie de patru ani pentru ca acesta sa poata veni in Marea Britanie, cu o bursa. Relatia lor nu a fost intotdeauna lipsita de piedici, dar pana la urma au sfarsit prin a ramane impreuna.

Teapa de la Chiajna

Tessa isi aduce aminte ca prima impresie despre tara noastra nu a fost luminoasa. "La inceputul anilor '90 oamenii nu prea zambeau, iar toate culorile erau pe tonuri de gri, indiferent de anotimpul de afara. Lucrurile s-au mai schimbat acum, desi parerea mea este ca exista multe sechele. Oamenii sunt pasivi la toate lucrurile rele care se intampla: coruptie, birocratia fara rost, guvernarea proasta. Lucrurile acestea se pot schimba numai daca romanii ridica vocea astfel incat sa fie auziti", mai spune Tessa.

Anul trecut, Tessa Dunlop a fost premiata de ambasadorul Romaniei in Marea Britanie pentru eforturile sale de a promova Romania. "Mi-am petrecut foarte mult timp vorbind si promovand Romania in Marea Britanie. I-am incurajat pe britanici sa viziteze o tara frumoasa. Pasiunea mea pentru Romania mi-a adus si deservicii. In 2005 am cumparat un lot de pamant in Chiajna, judetul Ilfov, cu intentia ca, la un moment dat, sa construiesc acolo o casa.

Fara sa-mi ceara permisiunea sau sa-mi ofere vreo compensatie, consiliul local mi-a furat o treime din teren pentru a construi un drum. Am luat legatura cu primarul, Mircea Minea, dar, atunci cand intr-un final am ajuns la el, mi-a ras in nas: 'Toata lumea vrea bani'. Ma doare sufletul, dar voi da in judecata autoritatile unei tari pe care o iubesc foarte mult. Dupa experienta neplacuta cu terenul, nu mai pot sfatui pe nimeni sa investeasca in Romania", mai spune Tessa.

"Presa occidentala uita repede"

Chiar daca iubeste foarte mult Romania, Tessa nu poate accepta coruptia sistematica si mafia de la nivelul autoritatilor, care fac ca tara noastra sa fie prost-privita in strainatate. "Presa occidentala are o memorie pe termen scurt si a uitat repede de unde a plecat Romania, in 1989 - Roma n-a fost construita intr-o zi. In plus, romanii educati au tendita de a pleca din tara, in loc sa ramana si sa lupte pentru dezvoltarea tarii. Pentru Romania, imigrantii sunt o mare pierdere, iar strainii s-au saturat de ei pentru ca au prea multi", spune Tessa, adaugand ca rromii "ii ajuta" pe straini sa respinga tot de inseamna Romania.

"Exista o tendinta a presei sa se focusese pe minoritatea rroma. Nu vad un final pentru asta pana cand autoritatile nu-si vor asuma responsabilitatea pentru aceasta minoritate. Romanii i-au tinut pe rromi in sclavie timp de secole, i-au persecutat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Rromii sunt o minoritate dezavantajata in Romania, au nevoie de toleranta si ajutor. Discriminarile la care sunt supusi nu vor face altceva decat sa ramana saraci si needucati. Stiu, din experienta, ca reactiile la aceste vorbe ale mele vor fi negative, ceea ce spune totul", mai spune Tessa.

Jurnalista blonda si plina de viata isi petrece timpul intre Londra, Romania si Scotia, acolo unde s-a nascut. "Vin in Romania de mai multe ori in feicare an. Cateodata din motive personale, alteori pentru cercetarile mele. Este o adevarata mandrie sa public articole despre Romania, in Marea Britanie, care nu au nicio legatura cu imigratia. Am facut un articol despre Irina Nistor pentru BBC World Service, o femeie remarcabila", adauga Tessa.

Motivele pentru care iubeste Romania sunt asemanatoare cu cele ale strainilor stabiliti in tara noastra: frumusetea naturala, oamenii ospitalieri. "Intotdeauna romanii m-au primit bine. Mi-as dori ca britanicii sa fie la fel de primitori ca romanii atunci cand vine vorba despre straini. Este unul dintre motivele pentru care acum lucrez la o carte despre regina Maria. Si ea a venit in Romania adolescenta si s-a indragostit iremediabil de aceasta tara. De multe ori ii citesc jurnalele si ma trezesc dand din cap a aprobare", isi incheie jurnalista britanica povestea spusa pentru Ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Tessa Dunlop poveste Romania, #jurnalista BBC Romania , #stiri externe