Jurnalisti arestati si batuti in Sudan si Yemen

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 12:54
888 citiri
Jurnalisti arestati si batuti in Sudan si Yemen
Foto: Arhiva

Jurnalistilor sechestrati, batuti si arestati in Egipt, in timpul protestelor fata de regimul lui Hosni Mubarak, li se adauga multi altii, din Orientul Mijlociu, ale caror chinuri poate n-au ajuns inca in lumina reflectoarelor, dar sunt la fel de reale si ingrozitoare.

Daca sunt batuti sau arestati abuziv reporteri de la CNN, BBC sau Euronews, opinia publica este indignata, iar stirea apare pe prima pagina a ziarelor. Dar ar fi omenesc sa nu ii uitam nici pe jurnalistii locali, care isi risca viata prin simplul fapt ca isi fac meseria in tara lor, execitandu-si dreptul la opinie si libera exprimare.

In Orientul Mijlociu, a fi ziarist devine un pericol din ce in ce mai mare. Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) isi exprima ingrijorarea pentru hartuirea tot mai frecventa a jurnalistilor, in timp ce protestele de strada au capatat tot mai mare amploare in regiune.

S-au inregistrat atacuri la adresa jurnalistilor nu numai in Egipt si Tunisia, dar si in Yemen si Sudan.

Autoritatile sudaneze au arestat recent cel putin opt reporteri locali, conform CPJ. Acestia se aflau in Khartoum, pentru a raporta de la fata locului cu privire la protestele studentilor fata de cresterea preturilor la alimente si benzina.

Fortele de securitate au impiedicat distribuirea ziarelor de opozitie, Ajras al-Huriya si Al-Sahafa, intervenind in forta chiar in tipografiile acestora.

"Confiscarea acestor publicatii reflecta starea de panica in care se afla guvernul sudanez, confruntat cu o crescanda dorinta de schimbare, care pare sa contamineze intreaga regiune. Aceste regimuri totalitare considera presa unul dintre cei mai mari dusmani ai lor", a declarat Fayez al-Silaik, director adjunct al Publicatiei Ajras al-Huriya, citat de IFEX.

In Yemen, jurnalistii au fost hartuiti in timp ce continuau sa raporteze despre cea de a doua saptamana de proteste de strada, inspirate partial de protestele in masa din Tunisia si Egipt.

Fortele de securitate au atacat trei ziariste ale unor publicatii locale, cu bastoanele, incercand sa le loveasca si cu pantofii. Cele trei femei nu au fost ranite, pentru ca un grup de tineri le-au inconjurat, creand o pavaza umana intre jurnaliste si agentii de securitate. Femeile au fost abuzate verbal si amenintate cu rapirea.

Marti a fost arestat Mkhtar al-Rahbi, ziarist independent care lucra pentru publicatia saptamanala Al-Madsar. I s-a confiscat aparatul de fotografiat, in timpul unei demonstratii. Tot in aceeasi zi, persoane imbracate in civil l-au batut pe Ahmad Faras, cameraman la televiziunea prin satelit Suheil, si i-au confiscat aparatura de filmare, arata un alt raport IFEX.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#jurnalisti batuti, #jurnalisti agresati, #libertatea presei , #stiri externe