Karadzici a fost turnat de serviciile secrete

Marti, 22 Iulie 2008, ora 18:08
2464 citiri
Karadzici a fost turnat de serviciile secrete

Radovan Karadzici, arestat luni seara de serviciile speciale sarbe, era sub supraveghere in Serbia de cateva luni, dupa ce autoritatile au primit un pont de la servicii de informatii straine, potrivit unor surse din guvernul de la Belgrad.

Momentul arestarii sale, la doar doua saptamani dupa ce noul guvern sarb prooccidental a preluat puterea, sugereaza ca factorul decisiv din spatele capturarii sale a fost determinarea politica, informeaza Reuters.

"La sfarsitul zilei era vorba despre o problema pe care sarbii erau obligati sa o rezolve singuri. Pana la urma totul s-a rezumat la determinarea politica", a declarat Nigel Inkster, fost oficial al MI6.

"Din cand in cand este posibil sa fi avut o idee destul de clara, dar el continua sa se miste", a spus expertul, intrebat cat de aproape au fost serviciile occidentale de informatii, de-a lungul anilor, de a afla locul in care se afla Karadzici.

Timp de 13 ani, militari ai NATO si UE au efectuat zeci de raiduri in locuintele sotiei lui Karadzici si ale copiilor sai, in Pale, fieful lui.

Militarii au verificat chiar si un canal de scurgere, gandindu-se ca poate se ascundea sub pamant,ca Saddam Hussein.

In aprilie 2004, zeci de militari americani, britanici, germani si sloveni au sosit in Pale in cursul noptii si au efectuat un raid la o biserica sarba ortodoxa si la locuinta unui preot, ranindu-l pe acesta, precum si pe fiul sau. Insa nici urma de Karadzici.

Potrivit unei carti din 1999, presedintele Bill Clinton si liderul francez Jacques Chirac planuiau un raid comun pentru prinderea lui Karadzici si erau pregatiti sa-si asume riscul ca acesta sa fie ucis in operatiune.

Karadzici traia la Belgrad cand a fost in cele din urma arestat.

"Mergea prin oras fara nicio grija", a spus procurorul sarb pentru crime de razboi, Vladimir Vukcevici.

Dupa arestarea lui Karadzici Ministrul sarb de Externe a asigurat marti ca Belgradul face "maximum" pentru a-l aresta si pe generalul Ratko Mladici, in vederea asigurarii "deplinei cooperari" cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

"In ceea ce priveste celelalte persoane cautate, mai ales generalul Mladici, va pot asigura ca guvernul sarb va continua sa faca maximum pentru a asigura deplina cooperare. Nu poate exista nicio indoiala", a declarat la Bruxelles Vuk Jeremici, dupa arestarea luni seara a fostului sef politic al sarbilor din Bosnia, Radovan Karadzici.

UE a conditionat accelerarea integrarii Serbiei in UE de deplina cooperare cu TPI.

Inculpat in 1995 de Tribunalul Penal International (TPI) pentru genocid, crime impotriva umanitatii si crime de razboi, el este considerat, alaturi de liderul militar Ratko Mladici, drept instigatorul uciderii a circa 8.000 de musulmani la Srebrenita in 1995.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Negocierile secrete ale Simonei Halep. Ar fi lovitura anului în sportul românesc
Simona Halep, care a revenit în competiții ca urmare a deciziei pe care a anunţat-o TAS, de reducere a suspendării de 4 ani dictate de ITIA la 9 luni, pregătește o lovitură de imagine în...
Româncă șantajată de necunoscuți care cereau bani ca să nu publice poze cu ea în ipostaze intime. Cei doi suspecți au fost prinși
Româncă șantajată de necunoscuți care cereau bani ca să nu publice poze cu ea în ipostaze intime. Cei doi suspecți au fost prinși
Un bărbat şi o femeie au fost prinşi în flagrant în timp ce şantajau o femeie din judeţul Gorj, căreia i-au cerut bani pentru a nu distribui pliante cu imagini în care ea apare în...
#Radovan Karadzici, #arestare, #pont, #serviciu, #secret, #Ratko Mladici , #stiri externe