Kievul crede ca decizia de la Haga va apropia Ucraina de Romania

Marti, 03 Februarie 2009, ora 19:47
2695 citiri
Kievul crede ca decizia de la Haga va apropia Ucraina de Romania

Ministerul ucrainean de Externe considera obiectiva decizia emisa miercuri, 3 februarie, de Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga in problema delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra intre Romania si Ucraina.

'O prima estimare din partea noastra este ca decizia este obiectiva', a subliniat purtatorul de cuvant al diplomatiei de la Kiev, Vasili Kirilici.

Cu toate acestea, a spus diplomatul ucrainean, 'verdictul CIJ reprezinta un document serios si complex, care necesita o analiza minutioasa', relateaza Interfax-Ukraina, citata de Agerpres.

'De aceea, diplomatii ucraineni vor analiza in detaliu continutul acestei decizii, abia dupa aceea Ministerul ucrainean de Externe isi va expune punctul de vedere in privinta verdictului' de la Haga, a subliniat reprezentantul diplomatiei ucrainene.

Potrivit aceluiasi purtator de cuvant, finalizarea diferendului cu Romania 'ofera Ucrainei posibilitatea de a se apropia de Europa', precum si noi oportunitati de aprofundare a cooperarii cu partea romana.

Impulsionarea cooperarii

Decizia Curtii de la Haga privind delimitarea platoului continental si drepturile economice exclusive ale Ucrainei si Romaniei inlatura de pe agenda relatiilor bilaterale un factor conflictual serios, fiind de natura sa impulsioneze cooperarea intre cele doua tari, apreciaza Presedintia de la Kiev.

"Decizia Curtii Internationale de la Haga are o semnificatie pozitiva pentru dezvoltarea cooperarii dintre tarile noastre (Romania si Ucraina - n.r.), intrucat inlatura de pe agenda relatiilor bilaterale un factor conflictual serios, care atinge interesele importante ale ambelor parti", a declarat vicepresedintele Secretariatului presedintelui ucrainean, Andrei Gonciaruk, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Presedintiei ucrainene.

Stabilirea unei linii clare de delimitare va crea conditii favorabile pentru atragerea de catre fiecare dintre parti de investitii straine in scopul explorarii resurselor naturale in aceasta parte a Marii Negre, a aratat oficialul ucrainean.

"Trebuie sa subliniez ca decizia Curtii Internationale a fost luata in unanimitate si argumentata de Curtea Internationala din punctul de vedere al dreptului maritim international si al metodelor de delimitare elaborate in cadrul unei practici indelungate", a mai spus Gonciaruk.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Schimbare dramatică în războiul din Ucraina: Putin a schimbat țintele pentru a aduce mai multă durere
Deși războiul lui Putin a depășit borna celor 2 ani, Rusia nu și-a putut îndeplini obiectivele inițiale de a subjuga țara vecină din cauza eșecurilor armatei roșii. Acum conflictul...
#Haga, #Insula Serpilor, #reactie MAE, #kiev , #stiri externe