Kievul va respecta decizia Curtii de la Haga

Marti, 03 Februarie 2009, ora 11:16
1951 citiri
Kievul va respecta decizia Curtii de la Haga

Kievul va respecta orice decizie luata de Curtea de Justitie de la Haga privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.

Purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Vasili Kirilici, a adaugat ca partea ucraineana dispune de o baza de dovezi solida, obiectiva si argumentata, prezentata in documente ce au un volum de peste 1.000 de pagini, potrivit NewsIn.

"Decizia care va fi luata de Curtea Internationala de Justitie va incheia disputa dintre Romania si Ucraina. Va deschide posibilitatea atragerii de catre ambele parti de investitii in aceasta zona si va oferi posibilitatea de a folosi resursele naturale ale acesteia", a spus Kirilici.

El a subliniat ca "orice decizie adoptata in aceasta problema - oricare ar fi aceasta - va fi respectata de Ucraina".

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe a tinut sa precizeze si ca Insula Serpilor nu este obiectul litigiului dintre Romania si Ucraina.

"Insula Serpilor face parte din teritoriul Ucrainei, ceea ce este consfintit in Acordul de buna vecinatate si cooperare dintre Ucraina si Romania din 1997", a declarat Kirilici.

Vineri, cotidianul Segodnia sugerase ca Romania se considera nedreptatita de pierderea Insulei Serpilor prin pactul Ribbentrop-Molotov.

Romania este nemultumita de multi ani pentru faptul ca insula, care i-a apartinut pana in 1940, apartine in prezent Ucrainei, nota Segodnia, adaugand ca acest lucru este valabil si in privinta altor teritorii pierdute - Basarabia si Bucovina de Nord - asupra carora Bucurestiul nu emite pretentii oficiale, pentru ca sansele de a castiga o astfel de disputa in instantele internationale sunt egale cu zero.

Unul dintre argumentele principale ale Romaniei la Haga a fost sa se prezinte ca victima a pactului Ribbentrop-Molotov, care a trecut Insula Serpilor in posesia URSS, mai scria ziarul ucrainean.

Miza procesului de la Haga: importante zacaminte de petrol si gaz

Romania se judeca cu Ucraina din 2004 la Haga, pentru delimitarea platoului continental din Marea Neagra si stabilirea zonei economice exclusive.

Practic, Curtea trebuie sa decida cum sa imparta echitabil intre doua tari o zona de 12.000 de kilometri patrati, care are valoroase zacaminte de petrol si gaz si asupra careia cele doua parti au pretentii concurente.

Partea ucraineana cere o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de doua ori mai mare decat cea ceruta de fosta URSS in negocierile cu Romania din perioada 1967-1987.

Hotararea Curtii Internationale de Justitie in cazul Romaniei contra Ucrainei, care este, de altfel, decizia cu numarul 100 de la infiintarea CIJ, se comunica in sedinta publica si solemna, in prezenta tuturor judecatorilor care au luat parte la deliberarea si adoptarea deciziei, a reprezentantilor partilor (agenti, co-agenti, consilieri, avocati), a corpului diplomatic acreditat la Haga si a presei.

Sedinta incepe la ora 11.00, ora Romaniei. Hotararea CIJ este citita de catre presedintele instantei, iar ceremonia poate dura si doua ore intrucat CIJ isi argumenteaza fiecare punct al deciziei.

Dupa citire, originalele hotararii semnate de presedinte si grefier si avand sigiliul CIJ se transmit agentilor. Secretarul general ONU este informat direct cu privire la hotarare.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Kiev respecta decizie, #Curte Internationala Justitie, #Haga , #stiri externe