Kosovo si-a declarat independenta

Duminica, 17 Februarie 2008, ora 16:51
2947 citiri
Kosovo si-a declarat independenta

Premierul Hashim Thaci a anuntat duminica, in Parlament, independenta fostei provincii Kosovo, anunta Realitatea Tv. Thaci a citit, apoi, Declaratia de Independenta care a cuprins 12 puncte.

"Vom respecta toate legile internationale. Vom coopera cu toti vecinii nostri pentru a ne intrepta spre un plan european", a spus Thaci.

Parlamentul din Kosovo s-a reunit in sedinta extraordinara pentru a vota proclamarea independentei. Presedintele parlamentului a citit declaratia de independenta, iar acum parlamentarii kosovari urmeaza sa o voteze.

Va fi o procedura de vot simpla, prin ridicarea mainii. In sedinta extraordinara, parlamentarii vor vota si legile privind drapelul si stema Republicii Kosovo.

"Incepand de acum, Kosovo si-a schimbat pozitia politica, suntem de-acum un stat independent, liber si suveran", a declarat presedintele Parlamentului de la Pristina, Jakup Krasniqi, in fata deputatilor care votasera prin aclamare rezolutia, in cursul unei sedinte plenare extraordinare.

Presedintele Boris Thadici a declarat, imediat dupa anuntul facut de Thaci, ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta fostei provincii. Mai mult Thadici a adaugat ca Serbia va rupe orice relatii cu tarile care recunosc independenta Kosovo.

Mii de kosovari sarbatoresc independenta in Pristina

Zeci de mii de kosovari se adunasera duminica pe strazile din Pristina, strigand sloganuri si agitand steaguri, inainte de proclamarea independentei de catre Parlament.

Scene asemanatoare avusesera loc sambata si in timpul noptii, dupa ce premierul Hashim Thaci a confirmat ca independenta va fi proclamata duminica.

Tineri si batrani se amestecau pe bulevardul Maica Teresa, in centrul Pristinei, fotografiindu-se unii pe ceilalti, intr-o atmosfera marcata de zgomotul petardelor.

Peste tot, putea fi vazut drapelul Albaniei - un vultur bicefal negru pe fond rosu - un drapel specific al Kosovo nefiind inca definit.

Puteau fi vazute si drapelele Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei si NATO, principalii actori ai bombardamentelor aeriene din 1999, care au constrans fortele sarbe sa paraseasca Kosovo.

Geografia si demografia Kosovo

Populatia actuala a Kosovo este de aproximativ doua milioane de locuitori, din care peste 90% sunt etnici albanezi si aproximativ 7% sarbi.

Capitala provinciei este Pristina, un oras de 500 de mii de locuitori, iar limbile oficiale in provincie sunt albaneza si sarba, iar la nivel local se foloseste si turca.

Provincia are o suprafata de aproape 11 mii de kilometri patrati, cam de doua ori cat judetul Olt.

Monedele folosite sunt euro, dar si dinarul sarbesc in nordul provinciei Kosovo. Provincia e marginita de Serbia, Macedonia, Muntenegru si Albania.

Conducerea provinciei autonome este asigurata de presedintele Fatmir Sejdiu si premierul Hashim Thaci.

Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Parlamentul din Portugalia, în blocaj din prima ședință. Nu există o majoritate stabilă, care să conducă țara
Reunit pentru prima dată de la alegerea sa pe 10 martie, Parlamentul portughez a suferit deja de pe urma fragmentării sale între dreapta moderată, socialişti şi extrema dreaptă, nereuşind...
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Parlamentul a luat act de decizia lui Iohannis: Trupele NATO pot intra sau staționa în România, dacă va fi cazul
Plenul reunit al Parlamentului a luat act, în şedinţa de marţi, 26 martie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care Legislativul este informat că Forţa de reacţie a NATO poate...
#Kosovo, #independenta, #Hashim Thaci, #Parlament , #stiri externe